Contractorul în construcții și antreprenorul general, două entități esențiale
Unele dintre cele mai importante investiții care au loc în România în prezent sunt cele în domeniul imobiliar, având în vedere că cererea pentru apartamente și case rezidențiale, clădiri de birouri, hale metalice, dar și spații de birouri este una aflată într-o continuă creștere. De aceea, persoanele care doresc să pășească într-o nouă afacere trebuie să colaboreze cu o firmă de construcțiispecializată în acest sens. În același timp, contractorul în construcții și antreprenorul general sunt două entități esențiale, care contribuie la obținerea unor rezultate de succes!
Ce reprezintă o firmă de construcții?
Statutul unei firme de construcții depinde întotdeauna de încadrarea legală. Aceasta poate fi: SRL, adică societate cu răspundere limitată, fie SA, adică societate pe acțiuni sau PFA, persoană fizică autorizată. În ceea ce privește activitatea propriu zisă a unei firme de construcții, ea se poate încadra într-una din cele trei clasificări a activităților din economia națională:
- clasa 41 Cod CAEN – Construcții de clădiri;
- clasa 42 Cod CAEN – Lucrări de geniu civil;
- clasa 43 Cod CAEN – Lucrari speciale de construcții.
Codurile CAEN trebuie alese în momentul înregistrării unei societăți la Registrul Comerțului și sunt cele în jurul cărora trebuie să guverneze activitățile unei firme de construcții. O astfel de entitate poate oferi beneficiarilor lucrări de renovare, precum și lucrări ample, de construire a unor ansambluri rezidențiale, a unor hoteluri, a unor hale metalicesau lucrări de reparații ori de construire a drumurilor sau a căilor ferate.
Alegerea unei firme de construcții în baza nevoilor beneficiarului
Persoanele fizice sau juridice care au nevoie de o firmă de construcții trebuie să țină cont de câteva elemente esențiale înainte de a lua o decizie în acest sens. De exemplu, este esențial ca beneficiarii să studieze portofoliul firmei cu care își doresc să colaboreze. Astfel, ei pot descoperi ce tipuri de lucrări a întreprins compania respectivă până în prezent, cât timp au durat lucrările, precum și care au fost materialele utilizate. În același timp, o discuție premergătoare semnării contractului cu reprezentanții firmei de construcții poate fi benefică și eficientă când vine vorba despre alegerea unui partener de încredere!
Măsuri de siguranță pe care beneficiarii trebuie să și le ia
Teama de nou poate reprezenta întotdeauna un obstacol în calea unor colaborări între parteneri care nu au mai lucrat niciodată împreună. Cei care urmează să lucreze, însă, cu o firmă de construcții își pot lua, însă, câteva măsuri de precauție prin care să se asigure că vor obține rezultatele scontate. De exemplu, în domeniul construcțiilor, dirigintele de șantier reprezintă un terț care are întotdeauna rolul de a proteja interesele beneficiarilor, ocupându-se îndeaproape de supravegherea bunului mers al lucrărilor.
În ceea ce privește contractorul în construcții și antrenorul general, acestea sunt alte două entități extrem de importante, care pot contribui la succesul oricărui proiect. Este vorba despre parteneri care pot funcționa sub umbrela aceleiași firme de construcții, dar care oferă beneficiarilor servicii diferite. De pildă, contractorul în contrucții se ocupă de partea de consiliere, ajutând beneficiarii să își gestioneze eficient finanțele și să găsească, la nevoie, noi resurse materiale, pe care să le poată utiliza. Cât despre antreprenorul general, el se ocupă de tot ce presupune activitățile de pe șantier. Mai mult, acesta se ocupă de gestionarea și supravegherea forței de muncă pe șantier, de verificarea bunului mers al lucrărilor, precum și de obținerea certificatelor de garanție și de bună execuție a construcțiilor. Antreprenorul general păstrează inlusiv în mod constant legătura cu beneficiarii, informându-i despre modul în care decurg lucrările.
Este adevărat că la un moment dat, activitățile contractorului în construcții și cele ale antreprenorului general pot părea că se întrepătrund, însă în practică, serviciile lor sunt complet diferite.
Colaborarea cu o firmă de construcții bună reprezintă singura metodă viabilă prin care investitorii pot să-și maximizeze profiturile, oferind la final clienților rezultate de calitate! Fiecare dintre parteneri trebuie să își asume responsabilitatea pentru nișa în care lucrează, cu mențiunea că liantul dintre ei trebuie să fie întotdeauna comunicarea! Antreprenorul general și contractorul în construcții pot deveni în timp ,,mâna dreaptă” a investitorilor, ajutându-i pe aceștia să-și atingă scopul.