Un al șaptelea pachet de sancțiuni urmează să fie prezentat vineri de către Comisia Europeană contra Rusiei, s-a aflat din surse responsabile de la Bruxelles citate de Reuters. Ele sunt marcate în special de un embargou asupra vânzărilor de aur rus și de unele modificări aduse măsurilor restrictive deja existente, cu scopul de a se evita blocarea exporturile de produse alimentare de către Moscova . Aceste noi măsuri „de menținere și aliniere” ar putea fi calificate drept „al șaselea pachet și jumătate” de sancțiuni instituite de la declanșarea războiului din Ucraina, au declarat surse bruxelleze informate, dată fiind importanţa lor limitată în raport cu precedentele serii de sancțiuni punitive ce au vizat în principal petrolul și cărbunele importat din Rusia. Ambasadorii țărilor membre ale Uniunii Europene vor dezbate noile sancțiuni săptămâna viitoare, înainte de a se lua ultima decizie.
Interzicerea vânzărilor de aur rusesc privește importurile prin intermediul țărilor terțe, fără a fi cunoscut deocamdată mecanismul prin care se va realiza acest lucru. Dar, Bruxellesul va întări punerea în aplicare a măsurilor existente, impunând noi limite în special la importurile de bunuri cu dublă folosință, civilă și militară, din sectoarele chimiei și al mașinilor industriale. Alte sancțiuni: noi persoane și entități considerate apropiate Kremlinului vor fi adăugate pe „lista neagră” a UE. Reamintim că peste 1.000 de persoane, între care președintele Vladimir Putin și circa 100 de entități fac obiectul „bunurilor înghețate” și interdicției de a intra pe teritoriul UE, considerate vinovate de „compromiterea integrității teritoriale, a suveranității și independenței Ucrainei”. Comisia Europeană va modifica, în paralel, unele măsuri restrictive pentru a avea garanția că nu afectează exporturile ruse de cereale și produse agricole.
Modificările aduse sancțiunilor au drept scop să garanteze că regulile nu vor fi greșit interpretate de către negociatori, a explicat unul dintre responsabilii europeni, mai ales cele privind interzicerea intrării navelor ruse în porturile blocului comunitar. În virtutea acestei măsuri, navele ruse sunt autorizate să intre în porturi ale UE dacă transportă hrană și medicamente. Unii, însă, au blocat exporturile de produse alimentare provenind din unele porturi ruse ce sunt proprietate a unor întreprinderi publice ruse sancționate de Bruxelles. Noul pachet de sancţiuni precizează că aceste porturi vor fi scutite de sancţiuni.
OARE ACESTE SANCTIUNN NU AU SI URMARI ASUPRA PRETURILOR SUPORTATE DE POPULATIA DE RAND A EUROPEI? BENEFICIARUL PRINCIPAL ESTE BIDEN CARE ISI VINDE ARMAMENTUL INVECHIT.