În ajunul summitului extraordinar al Uniunii Europene consacrat situației deosebit de tensionate la Minsk și alte orașe din Belarus – ca urmare a reprimării cu o violență fără precedent a manifestaţiilor împotriva realegerii frauduloase a lui Aleksandr Lukașenko la președinția țării – lideri europeni, respectiv Emmanuel Macron, Charles Michel și Angela Merkel, au avut contacte telefonice cu Vladimir Putin. Aceștia i-au cerut președintelui rus să „favorizeze calmarea situației și stabilirea unui dialog între putere și opoziția din Belarus” care contestă frauda electorală de la recentele alegeri prezidențiale ce l-au adus pentru a șasea oară la putere pe Lukașenko.
Șeful statului francez a subliniat în discuția cu Vladimir Putin „rolul constructiv” pe care UE dorește să-l joace pentru găsirea imediată a unei soluții politice și pentru încetarea violențelor împotriva manifestațiilor pașnice ce au loc de mai multe zile în Belarus. Emmanuel Macron i-a comunicat lui Vladimir Putin că el, împreună cu Angela Merkel, a cărei țară asigură președinția semestrială a Consiliului Europei, și cu Charles Michel, președintele Consiliului European, acționează în acest sens.
Angela Merkel, la rândul său, a solicitat în discuția sa telefonică cu Putin ca autoritățile de la Minsk să „renunțe la violență” și să antameze un dialog cu opoziția. Charles Michel s-a pronunțat, și el, în favoarea unui „dialog pașnic și cu adevărat constructiv”.
Vladimir Putin respinge presiunile asupra lui Lukașenko
Liderul rus, a precizat Kremlinul într-un comunicat, „a pus accentul în convorbirea cu Emmanuel Macron pe inadmisibilitatea amestecului în afacerile interne ale Belarus și a presiunilor exercitate asupra conducătorilor acestei țări”. Comunicatul Kremlinului subliniază ideea potrivit căreia Putin și Macron și-au exprimat dorința ca problemele din Belarus „să fie rezolvate în interiorul acestei țări”.
În convorbirea cu Angela Merkel, se spune în comunicatul de presă prezidențial, președintele rus a „denunțat tentativele străine de a se amesteca în afacerile interne din Belarus, ceea ce ar putea agrava și mai mult criza existentă”. Președintele Putin, adaugă comunicatul Kremlinului, și-a exprimat speranța că situația din Belarus va reveni curând la normal.