sâmbătă, 28 martie, 2020
14 C
București

Iranul și-a instalat deja centrifuge avansate pentru producerea de uraniu îmbogățit

«Timpul presează», a lansat Agenția Internațională pentru Energia Atomică (AIEA) către responsabilii iranieni, cerându-le să coopereze total cu această instituție-jandarm a ONU având misiunea de a controla activitățile nucleare ale Iranului.

La întoarcerea din deplasarea din ultimul weekend la Teheran, directorul general interimar al AIEA, românul Cornel Feruţă, a insistat asupra implicării pe care a cerut-o interlocutorilor săi iranieni în cadrul discuțiilor ce au avut loc cu echipa AIEA. Domnia sa a confirmat instalarea de către Iran a centrifugelor avansate susceptibile să crească stocul propriu de uraniu îmbogățit, un nou pas spre reducerea angajamentelor luate de Iran în cadrul acordului nuclear din 2015 ce viza împiedicarea acestuia să se doteze cu bomba atomică.

În ciuda intrării în cea de a treia fază de dezangajare progresivă față de angajamentele luate în 2015, Iranul a subliniat că va continua să autorizeze accesul inspectorilor AIEA însărcinați cu supravegherea programului nuclear al acestei țări.

Conform acordului din 2015, Iranul nu era autorizat să producă uraniu îmbogățit decât cu centrifuge de primă generație (IR-1). Dar, sâmbătă 7 septembrie, în urma controlului efectuat de agenții AIEA, s-a constatat că Iranul instalase sau era pe cale de a instala în situl de îmbogățire de la Natanz 22 centrifuge de tipul IR-4, una de tipul IR-5, alte 30 de tipul IR-6 și trei modele IR-6s. AIEA a anunțat luni, după vizita în Iran, că Teheranul a informat clar despre intenția sa de a instala «în cascadă» – un procedeu destinat ameliorării procesului de îmbogățire a uraniului – 164 de centrifuge de tipul IR-4 și 164 modele IR-2m. În ciuda intrării în cea de a treia fază de dezangajare progresivă față de angajamentele luate în 2015, Iranul a subliniat că va continua totuși să autorizeze accesul inspectorilor AIEA însărcinați cu supravegherea programului nuclear al acestei țări.

Rezultatele verificărilor efectuate de AIEA în weekendul trecut au fost luate în discuție începând de luni, la Viena, unde a început o reuniune trimestrială a Consiliului guvernatorilor al AIEA.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Antonio Guterres: “Este nevoie de 3.000 miliarde de dolari” pentru ca Sudul planetei să combată coronavirusul

În condițiile în care pandemia de coronavirus continuă să câștige teren și peste 25.000 persoane au murit deja la...

Coronavirus: Noi vești îngrijorătoare de pretutindeni în lume

Sâmbătă, peste 300.000 de contaminați cu coronavirus erau diagnosticați în Europa. Jumătate din ei sunt în Italia (86.498) și...

Londra, în fața unui adevărat “tsunami” de morți și contaminați cu coronavirus

Regatul Unit a depășit încă de joia trecută cifra de 100 morți în decursul unei zile. Are loc o...

Premierul Boris Johnson și ministrul britanic al Sănătății, testați pozitiv cu Covid-19

Într-un video difuzat vineri pe rețelele de socializare, primul ministru al Regatului Unit, Boris Johnson, a anunțat că a...

TRENDING

Chiţoiu, pus sub acuzare pentru ucidere din culpă

Fostul ministru Daniel Chiţoiu a fost pus...