Continuă haosul în zeci de orașe ale Statelor Unite. Înfruntări violente în fața Casei Albe și a reședinței președintelui. Donald Trump, condus la un adăpost subteran

În ciuda ordinului de încetare a focului impus în capitala Statelor Unite pentru oprirea violențelor ce nu încetează de aproape o săptămână, după asasinarea lui George Floyd, duminică seară, în fața Casei Albe au avut loc noi proteste și ciocniri cu forțele de ordine. Poliția a folosit din nou gazele lacrimogene în încercarea de a dispersa mulțimea de protestatari. Corespondenții presei americane și ai presei străine au relatat din alte zeci de orașe americane despre amplele manifestaţii și mai ales violențele ce au marcat duminică protestele a mii de cetățeni – nu doar de culoare – împotriva tratamentului la care a fost supus George Floyd de către poliție și a rasismului la care sunt supuși cetățenii de culoare.

Donald Trump, la adăpost într-un bunker subteran

Corespondentul AFP relatează că duminică seară, deși era în vigoare ordinul de încetare a focului, în întreaga capitală a Statelor Unite au avut loc proteste și ciocniri violente cu poliția. O mulțime de manifestanți s-au adunat în fața reședinței președintelui Donald Trump, purtând panouri și scandând lozinci prin care cereau dreptate în cazul George Floyd. Potrivit ziarului „The New York Times”, sâmbătă seară, când avea loc o manifestație violentă în fața reședinței președintelui Trump, acesta a fost condus de Serviciul secret la adăpost, într-un bunker subteran. Deși în circa 75 de orașe americane au avut loc, fără întrerupere, proteste și incidente cu forțele de ordine, soldate cu răniți, inclusiv din rândul forţelor de ordine, cu sute de arestări, duminică astfel de evenimente erau departe de a pierde din amploare și violență, însoțite de incendii și jefuirea magazinelor. În luările sale de poziție, președintele Trump a aruncat întreaga răspundere pentru haosul creat la nivelul întregii țări unor elemente din extrema stângă. Violenţe, distrugeri, incendii și jafuri au avut loc duminică la New York, Philadelphia, Dallas, Las Vegas, Seattle, Des Moines, Memphis, Los Angeles, Atlanta, Miami, Portland, Chicago și, mai ales, la Washington. Au fost blocate autostrăzi, incendiate magazine, automobile și clădiri. Forțele de ordine, extrem de numeroase, au replicat pretutindeni cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc. Au fost operate sute de arestări în toate orașele în care evenimentele au căpătat o turnură extrem de tensionată.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW