luni, 10 august, 2020
22.2 C
București

Corona-populism


Ce ar fi dacă băncile nu ar mai oferi dobândă la depozitele atrase, populație sau companii, până în momentul în care pandemia va trece?
La început vor fi, să spunem, 5% dintre deponenți care vor da fuga să își
scoată leii din conturi și să cumpere valută. S-ar răspunde cu ușurință acestui val de retrageri, asigurându-se totodată și nivelul de lichiditate necesar menținerii în viață a economiei. Iar cursul leului ar crește ușor.

După o lună – două, se anunță că starea de urgență trebuie să fie prelungită. Sistemul bancar nu mai răspunde la fel. Apar falimentele unor bănci mai mici, care trag după ele și unele din categoria mijlocie.

În acest moment, statul, care luptă cu epidemia de Covid19, și trebuie să se împrumute de la bănci (luna aceasta vrea să atragă de la instituțiile financiare minimum 4 miliarde de lei) se vede obligat ca în loc să ia, să dea.

Economia implodează. Sute de mii de locuri de muncă sunt pierdute. România cere ajutorul unei Uniuni Europene, care suferă la rândul ei. Atunci apare salvatorul din Est.

Acesta este doar un scenariu.

În loc să se gândească, de exemplu, la cea mai bună formă pentru rezolvarea legii majorării pensiilor, politicienii și-au reamintit că haina populismului este cea care le stă cel mai bine.

Chiar dacă guvernul a emis o nouă formă a OUG 37/2020 prin care încearcă să rezolve situația românilor ce solicită amânarea plăților la credite, cei din fosta coaliție de guvernare au plusat.

Dorința celor care au inițiat proiectul, aprobat deja de Senat, este ca 1. numărul de luni cât se suspendă ratele să se adauge la sfârşitul perioadei de creditare fără dobânzi, taxe sau comisioane în plus; 2. să se suspende orice procedură de executare silită pe perioada îngheţării ratelor; 3. prevederile să se aplice tuturor debitorilor, persoane fizice şi companii, afectaţi de criza actuală.

Ce se va întâmpla însă dacă pandemia nu va fi stopată, iar ea va depăși sfârșitul lui septembrie, dată ce este luată în considerare ca una în care economia a reînceput să funcționeze?

Poate de aceea, BNR a recomandat băncilor să își capitalizeze profiturile obținute în 2019 pentru a putea face față viitoarelor provocări. Chiar dacă, „în prezent nu se manifestă blocaje în asigurarea cererii de numerar în lei”, așa cum preciza dl Mugur Isărescu.

- Publicitate -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Liban: Noi apeluri la manifestații anti-regim, după incidentele violente cu forțele de ordine de sâmbătă

Alegerile parlamentare anticipate sunt singura ieșire din criza profundă ce a lovit Libanul, a afirmat, într-un discurs...

Afganistan: Surprinzătorul acord privind eliberarea a 400 talibani vinovaţi de crime grave deschide calea unor tratative de pace

Negocierile de pace istorice între Kabul și insurgenţii talibani "sunt pe punctul de a începe", a anunțat...

75 de ani de la bombardamentele atomice la Hiroshima și Nagasaki

Acum 75 de ani, "Little Boy"devasta la 6 august Hiroshima. Ucidea 140.000 persoane (80.000 pe loc, restul...