Mult vânturata relaxare a izolării în Germania este de fapt mai puțin consistentă decât se aștepta în Europa. Mai mult, Angela Merkel a cerut la o reuniune a partidului său, creștin-democrat, să se pună capăt „orgiilor de discuții” referitoare la o „eventuală” ieșire totală din izolare.
Luni, 20 aprilie, o parte din magazinele din Germania și-au deschis porțile. Este vorba de magazine cu suprafețe sub 800 metri pătrați. Și-au deschis de asemenea porțile librăriile, concesionarii de automobile și vânzătorii de biciclete. Subvențiile și alte ajutoare pe care unele unități comerciale le primesc nu compensează revenirea la normal, nu se apropie de cifra de afaceri pierdută în ultimele săptămâni de izolare, în timp ce costurile lor fixe rămân totuși a fi plătite. Chiar deschise, magazinele își mențin niște restricții. Unele nu pot primi în local mai mult de cinci persoane în același timp, personalul este obligat să poarte măști de protecție și să păstreze distanța de doi metri de clienți. Casele sunt protejate cu paravane de plexiglas. Dar… surpriză: puțini clienți ieșiți în stradă. ”Cel de-al doilea trimestru este important, înaintea verii pentru cifra noastră de afaceri”, spune un vânzător de încălțăminte. ”Am fost obligați să ținem închis magazinul timp de patru săptămâni”, spune el, ”și este foarte important că putem redeschide”. Numai că, potrivit analiștilor, atenuarea parțială a restricțiilor și redeschiderea acum a magazinelor sub 800 metri pătrați creează disparități între regiuni, unele dintre ele neavând dreptul să permită redeschiderea magazinelor decât peste câteva zile, în timp ce altele sunt prea generoase. Pentru 4 mai este anunțată în Germania redeschiderea progresivă a școlilor De aici, o adevărată dezbatere națională, cereri, chiar presiuni pentru relaxare mai largă a restricțiilor. Angela Merkel se teme că discuțiile acestea i-ar putea determina pe germani să nu mai respecte un minim de restricții obligatorii, între altele interzicerea reuniunilor a mai mult de două persoane. Potrivit presei germane de luni, doamna Merkel a chemat – la o reuniune a partidului său, creștin-democrat – să se pună capăt „orgiilor de discuții” referitoare la o „eventuală” ieșire totală din izolare.
Redeschidere parțială a comerțului în Danemarca
Guvernul danez a anunțat încă de vinerea trecută că luni, 20 aprilie, vor fi deschise unele magazine comerciale, cum ar fi saloanele de coafură, institutele de tratamente cosmetice, școlile auto. „Nimeni nu dorește să mențină Danemarca total închisă nici măcar o zi în plus decât este necesar”, spune doamna premier Mette Frederiksen într-un mesaj pe Facebook, „dar nu trebuie să acționăm prea rapid, noi având drept scop să putem ține epidemia sub control”. Cert este că în Danemarca încep să fie redeschise școlile, după ce încă de miercurea trecută a redeschis creșele, grădinițele și școlile primare. În schimb, frontierele țării rămân închise, adunările, întâlnirile interzise. Nu este anunțată nici o dată pentru redeschiderea barurilor, restaurantelor sau a centrelor sportive. Coronavirusul a ucis în Danemarca până acum 321 persoane, iar numărul decedaţilor este în scădere.
Din 20 aprilie, un plan de ieșire din izolare în Luxemburg
Primul ministru al Luxemburgului, Xavier Bettel, a detaliat în urmă cu câteva zile un plan de ieșire din izolare incluzând măsuri de relaxare a unora din restricțiile impuse de combaterea coronavirusului. Astfel, frontiera dintre Luxemburg și Franța (de 73 km) este deschisă începând din 20 aprilie pentru a se permite accesul muncitorilor frontalieri admiși în Luxemburg la muncă și activități comerciale. Sunt deschise imediat atelierele de grădinărit, ateliere specializate în diverse reparațîi. Începând de luni și-au reluat activitatea șantierele de construcții, se redeschid școlile particulare. Din 4 mai se reiau cursurile în clasele terminale, în universități. Creșele și grădinițele se redeschid abia în 25 mai. În privința persoanelor cu vârste de peste 65 ani, autoritățile luxemburgheze ii lasă în izolare până la finele perioadei stabilite de plan, respectiv până în 11 mai.. În acest moment nu este stabilită o dată pentru redeschiderea restaurantelor, a hotelurilor și cafenelelor. Sunt interzise adunări cu participare numeroasă, manifestări sportive, concerte până în 31 iulie. Începând din 13 aprilie, în Luxemburg este obligatorie masca protectoare.
Cum se va derula relaxarea izolării în Franța?
Duminică seară, premierul Edouard Philippe și ministrul Sănătății, Olivier Véran, au prezentat într-o conferinţă de presă televizată marile linii ale unui plan detaliat al relaxării restricțiilor impuse de pandemie. Cu trei săptămâni până la termenul de 11 mai, anunţat recent de preşedintele Emmanuel Macron pentru începerea unei relaxări treptate a restricţiilor impuse pentru blocarea propagării epidemiei de coronavirus, multe semne de întrebare au apărut în privința modalității de revenire la viața normală. Deși de la conferința de presă au rămas multe incertitudini, cei doi înalți oficiali francezi au făcut cunoscute „marile axe ale strategiei” de ieșire din izolare. Ea este dictată în principal de sănătatea francezilor și la acest punct, premierul Philippe a ținut să sublinieze că situația pandemiei este încă dificilă. „Va fi necesară, probabil, a avertizat el, multă vreme pentru a reveni la viața de dinainte”. Premierul francez a expus unele din măsurile restrictive ce vor fi menținute și după 11 mai: munca la domiciliu va trebui menținută cât mai mult timp posibil, limitarea deplasărilor și distanțarea socială vor continua, cu posibilitatea suspendării lor graduale. Creșele, școlile, liceele se vor deschide gradual, va crește numărul testelor epidemiologice pe săptămână, dar doar la persoane cu simptome ale bolii, nu pentru toate persoanele, deschiderea magazinelor comerciale va ave loc cu condiția respectării „gesturilor barieră” (măști protectoare, spălatul mâinilor, păstrarea distanței sociale), respectarea cozilor în fața magazinelor pentru intrarea în număr limitat de clienți, dezinfecție a mâinilor la intrarea în magazin. Cafenelele și restaurantele vor rămâne o perioadă închise chiar și după 11 mai, măștile protectoare, păstrarea distanței rămân obligatorii în mijloacele de transport, prelungirea interzicerii deplasărilor în vacanțe în străinătate, interzicerea zborurilor aeriene interne și în zonele contaminate va fi prelungită încă o perioadă și organizarea de reuniuni cu participarea a unui mare număr de persoane.