- Covid 19 a zdruncinat economia mondială, doar în câteva săptămâni de apariția sa.
- Epidemia a obligat marile bănci centrale să apeleze din nou la măsuri monetariste pentru a preîntâmpina încetinirea economiilor.
Comisia Europeană a anunțat că zona euro va avea anul acesta o creștere sub ritmul de 1,2%, pe care o prognozase la jumătatea lunii trecute. Iar Banca Centrală Europeană este așteptată să anunțe joia viitoare o nouă reducere a dobânzii la care atrage depozite (situată în prezent la – 0,5%), cu scopul de a penaliza băncile comerciale care nu creditează economia.
La rândul ei, Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică a anticipat o decelerare a economiei din zona euro la 0,8% în acest an.
Încetinirea economiei europene, principala piață de desfacere a exporturilor românești, va întârzia redresarea finanțelor locale, afectate de gravele deficite bugetare, care vor declanșa procedura de deficit excesiv din partea Comisiei Europene.
Doar majorarea pensiilor, din septembrie, cu 40%, va crește deficitul până la 6% – 6,1% din PIB, cheltuielile cu acestea urmând să ajungă la 12,1% din PIB în 2022.
O eventuală majorare a pensiilor în etape nu este posibilă anul acesta fără un acord politic. Dar este greu de crezut că PSD va accepta să își anuleze propria lege, într-un an electoral major, în timp ce PNL spune că nu va interveni.
Pe același palier se găsește și instabilitatea politică și guvernamentală. Încercarea PNL de a forța organizarea de alegeri parlamentare anticipate s-a lovit de refuzul Curții Constituționale. Iar „groapa” pregătită pentru PSD începe să se transforme într-o revenire en fanfare a social democraților. În timp ce corporatiștii de la USR-PLUS nu se dovedesc pregătiți să participe la un joc politic serios.
Peste Ocean, Banca Canadei și Rezerva Federală americană au reacționat la situația creată decoronavirus prin tăierea a jumătate de punct procentual din dobânda lor cheie.
Jerome Powell, președintele Fed, a declarat că „coronavirusul prezintă un risc tot mai mare pentru activitatea economică”. Iar cei de la Goldman Sachs anticipează că la jumătatea acestei luni va mai fi operată o tăiere de 25 de puncte de bază, care va fi urmată de o alta la sfârșitul lui aprilie, de aceeași valoare, ceea ce va aduce dobânda cheie la 0,50 – 0.75%.
La noi, BNR nu pare dispusă să reducă dobânda sa de politică monetară, care se menține la 2,50% din mai 2018, pentru a nu crea o sursă de presiune asupra leului care cunoaște de la începutul acestui an o evoluție descendentă.
Au apărut analize care văd euro valorând 4,9 lei, până la sfârșitul acestui an, în condițiile în care intrările de valută se reduc sensibil. Probabil că românii care trăiesc în afara țării, care reprezintă pentru economia locală una din principalele surse de euro, vor fi mai reticenți în a trimite acasă bani.