În absența unui acord privind relațiile viitoare ale Regatului Unit cu Uniunea Europeană, s-a explicat oficial, viitorul uzinei de la Burnaston va fi afectat pe termen lung, motiv ce va determina oprirea producției. Din cauza costurilor suplimentare la importuri și exporturi, îi va fi redusă serios competitivitatea.
Avertismentul a venit direct de la Marvin Cooke, patronul constructorului de automobile japoneze în Marea Britanie. «Cred, a declarat el la postul de televiziune BBC, că dacă Regatul Unit rupe relațiile cu Uniunea Europeană la finele lunii martie anul viitor, producția în uzina noastră se va opri temporar», fără a preciza pentru cât timp. Uzina, a adăugat Cooke, va fi afectată pentru multă vreme din cauza costurilor mari ce vor trebui suportate la importuri și exporturi. «Din păcate, a mai relevat el, va fi redus numărul de automobile fabricate, ceea ce va antrena inclusiv o reducere a locurilor de muncă». Potrivit BBC, uzina de la Burnaston a produs anul trecut aproape 150.000 de automobile, 90% dintre ele fiind destinate exportului în Uniunea Europeană. În plus, producția sa depinde majoritar de componente importate din spațiul european. Ministrul britanic al întreprinderilor, Greg Clarc, a estimat sâmbătă, într-o declarație făcută la același post de televiziune, că avertismentul dat de Toyota arată în mod clar cât de necesar este pentru Londra un Brexit finalizat cu un acord privind viitoarele relații cu Uniunea Europeană.
Toyota nu este singurul constructor de automobile ce lansează astfel de avertismente
Presă britanică reamintește că, în luna iulie, Jaguar Land Rover a anunțat că-și va reduce cheltuielile în Regatul Unit în eventualitatea unui Brexit «dur». Două luni mai târziu, în septembrie, BMW anunța că uzina sa ce fabrică în Marea Britanie modelul Mini își va închide producția pentru o perioadă de patru săptămâni, îndată că va avea loc ieșirea efectivă a britanicilor din UE, pentru evitarea oricăror tulburări în cazul unui Brexit fără acord cu Bruxellesul.
Potrivit BBC, uzina de la Burnaston a produs anul trecut aproape 150.000 de automobile, 90% dintre ele fiind destinate exportului în Uniunea Europeană. În plus, producția sa depinde majoritar de componente importate din spațiul european. Ministrul britanic al întreprinderilor, Greg Clarc, a estimat sâmbătă, într-o declarație făcută la BBC, că avertismentul dat de Toyota arată în mod clar cât de necesar pentru Londra este un Brexit finalizat cu un acord privind viitoarele relații cu Uniunea Europeană.