Covid-19 în China: Orașul Xi’an, cu 13 milioane de locuitori, în izolare după depistarea unui focar de epidemie

În fața coronavirusului, autoritățile chineze nu-și asumă niciun risc, având în vedere apropierea sărbătorilor de sfârșit de an. Miercuri, 22 decembrie, autoritățile au impus izolarea la Xi’an, localitate situată în nordul țării, cu 13 milioane de locuitori, informează corespondentul RFI la Beijing. Locuitorii capitalei provinciei Shaanxi au fost invitați să rămână la domiciliile lor, părăsirea lor fiind permisă doar în situații imperative. Doar o persoană per menaj este autorizată să părăsească domiciliul la două zile, pentru aprovizionarea cu produse necesare traiului. Pentru a părăsi orașul, este necesar nu doar un test PCR din ultimele 48 de ore, dar și o scrisoare semnată de la locul de muncă sau de comitetul de cartier.

Miercuri, surse oficiale au semnalat 52 noi bolnavi la Xi’an, ridicând la 143 numărul pacienților înregistrați în zona începând din 9 decembrie. Încă de marți, la Xi’an a început testarea ansamblului populației, încurajată să evite ieșirile și de a se aduna în grupuri mari. În jur de 90 cartiere rezidențiale sunt carantinate.

85% din zboruri la plecarea și la sosirea la Xi’an, anulate

Pentru împiedicarea propagării virusului, locuitorii orașului Xi’an urmau ca începând de miercuri să dispună de o autorizație pentru a putea părăsi cu trenul localitatea, a anunțat televiziunea publică CCTV. Mai bine de 85% din zborurile către și din Xi’an au fost anulate, arată site-ul specializat VariFlight.

China, spune corespondentul RFI, a eradicat practic epidemia pe teritoriul său grație unor lungi perioade de carantinare obligatorie la sosirea în China, grație testării masive și depistării contaminaţilor, grație limitării drastice a zborurilor internaționale. Țara se confruntă totuși periodic cu mici focare sporadice de coronavirus, lichidate în decurs de câteva săptămâni. Dacă numărul de contaminați în China este redus în comparație cu alte țări, spune RFI, se datorează faptului că autoritățile nu lasă nimic pradă hazardului, mai ales acum, în preajma Jocurilor Olimpice de iarnă (4-20 februarie) și a marilor deplasări prilejuite de Noul an (1 februarie). Și în luna octombrie, reamintește RFI, autoritățile au impus izolarea pentru cei 4 milioane de locuitori ai orașului Lanzhou (în nord-vestul țării)., din motive similare.


- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW