Covid-19: Summitul european a deschis calea spre instituirea de controale la frontierele intraeuropene

Ideea unui pașaport vaccinal este considerată „prematură”

Cei 27 șefi de stat și de guvern ai Uniunii Europene s-au reunit joi în cadrul unei videoconferințe, pentru a noua oară de la declanșarea pandemiei de coronavirus. Pe agendă s-a aflat și a fost îndelung dezbătută problema instituirii controalelor la frontierele interne din Uniunea Europeană pentru călătoriile neesențiale, cu scopul de a opri recrudescența epidemiei.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi seară, după summit, că „trebuie descurajată orice călătorie neesențială”, „dată fiind gravitatea situației sanitare legate de pandemia de coronavirus”. Domnia sa a subliniat însă că „este de cea mai mare importanţă continuarea funcționării pieței unice europene”, adică să se permită transportul fluid al mărfurilor și al muncitorilor esențiali în spațiul Uniunii Europene. În ceea ce privește frontierele exterioare ale Uniunii, președinta Comisiei Europene a anunțat că vor fi propuse măsuri de securitate suplimentare pentru călătoriile esențiale către Europa, inclusiv un test medical .

Neliniște legată de variantele virusului

Agenția europeană pentru epidemii (ECDC), care a prezentat propria-i evaluare a riscurilor sanitare legate de noile variante ale coronavirusului (britanică, sud-africană) mult mai contagioase, a cerut liderilor europeni să fie pregătiți pentru a institui măsuri mai stricte în săptămânile viitoare. Și această instituție cere evitarea călătoriilor neesențiale în spațiul european.

„Cei 27” au deschis joi calea către o decizie comună privind frontierele interne ale UE. Între măsurile pe care fiecare țară începe să le introducă, Emmanuel Macron a anunțat deja partenerii europeni de introducerea obligației de prezentare a unui test PCR realizat cu 72 ore înainte de plecare spre destinații în Franța. Fac excepție călătoriile esențiale și traficul frontalier.

De precizat că, înaintea summitului, europenii au ajuns la o înțelegere privind recunoașterea reciprocă a rezultatelor testelor PCR și antigenice rapide. Înțelegerea respectivă a fost validată la summitul de joi.

Ideea unui pașaport vaccinal este considerată de cei mai mulţi lideri europeni prematură, având în vedere întârzierile la livrarea vaccinurilor. În plus, adoptarea oficială la acest summit a unei recunoașteri reciproce a testelor antigenice și a PCR deschide calea către controale la frontierele intraeuropene.

Problema controalelor generalizate la frontiere – în suspensie

„Cei 27” nu au decis încă, joi, instituirea generalizată a controalelor la frontierele intra- europene, dar chestiunea ar putea reveni în dezbatere, având în vedere obiectivul blocării propagării noilor variante ale virusului.

Angela Merkel nu este de acord cu soluția închiderii frontierelor decât dacă se impune ca un ultim recurs. Germania va evita introducerea controlului generalizat la frontiere, dar, a spus dna Merkel, când o țară care are o situație sanitară mai gravă decât în Germania lasă magazinele deschise în condițiile în care cele din Germania sunt închise, „atunci apare o problemă”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW