Criza din Venezuela degenerează într-un conflict între Rusia și Statele Unite

În decembrie anul trecut, două avioane de vânătoare rusești au sosit în Venezuela. Informații apărute în presa locală anunțau că cele două avioane au debarcat la Caracas circa 100 de militari ruși și 35 tone de «materiale».

Prezența soldaților ruși pe teritoriul venezuelean «a pus paie pe foc». Președintele Donald Trump somează Rusia să părăsească Venezuela, în timp ce Moscova vorbește despre «o cooperare tehnică între Rusia și Venezuela».

În acest moment, constată corespondenții agențiilor internaționale de presă, haosul politic și economic agravat de prezența a doi președinți la conducerea țării este pe punctul de a evolua spre un conflict diplomatic între Statele Unite și Rusia. «Focul» a fost extins mai ales de prezența unor militari ruși la Caracas. Moscova a avertizat joia trecută că militarii ruși debarcaţi pe teritoriul Venezuelei – a căror plecare o cere insistent Donald Trump – vor rămâne «câtă vreme va fi necesar» pentru aliatul său, Nicolas Maduro, dând asigurări că soldații respectivi «nu amenință pe nimeni». Imediat după cererea formulată de președintele Trump, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus, a repetat că la Caracas au venit, de fapt, «specialiști» ruși care se vor ocupa de aplicarea acordurilor bilaterale semnate pentru cooperarea tehnică și militară…Cât timp? «Cât va fi necesar. Câtă vreme guvenul venezuelean va considera necesar», a precizat Maria Zaharova în declarația sa pentru presă.

Conflictul ia proporții

Așa cum s-a văzut, din momentul în care președintele Parlamentului venezuelean Juan Guaido s-a autoproclamat președinte interimar al țării (în luna ianuarie), tonul s-a înveninat tot mai mult între acesta și președintele ales Nicolas Maduro. Concomitent are loc o înăsprire a discursurilor de la Moscova, aliat istoric al lui Maduro, și Washington, aliatul lui Guaido. Moscova acuză Statele Unite că încearcă să organizeze o «lovitură de stat» în Venezuela, țara cu cele mai mari rezerve de petrol din lume. Iar disputa s-a înăsprit mai mult după ce, în weekendul trecut, la Caracas au sosit două avioane-cargo rusești. Presa locală, citând surse bine informate, anunță că avioanele respective au adus 99 de militari ruși și 35 tone de «material», sub comanda șefului armatei terestre a Rusiei, generalul Vasili Tonkosurov. «Rusia trebuie să plece», a lansat președintele Trump cu prilejul primirii la Casa Albă a doamnei Fabiana Rosales, soția liderului opoziției venezuelene, Juan Guaido.

Nu vor avea loc operațiuni militare pe teritoriul venezuelean…

…a declarat ataşatul militar venezuelean la Moscova, José Rafael Torrealba Pérez. «Insist, a spus el, asupra faptului că nu este vorba decât despre cooperarea militară și tehnică între țările noastre». Ataşatul militar menționat a precizat că ministrul venezuelean al Apărării este așteptat la Moscova la sfârșitul lunii aprilie tocmai în cadrul cooperării tehnice și militare bilaterale. «Rusia», a declarat la rândul său Maria Zaharova, «nu a comis nicio încălcare, nici a acordurilor internaționale și nici a legislației venezuelene. Ea nu schimbă raportul de forțe în regiune și nu amenință pe nimeni, spre deosebire de Washington».

Crește nemulțumirea populației

În timp ce marile puteri se ceartă, în rândul populației venezuelene se accentuează revolta, starea de nemulțumire, mai ales după întreruperile grave de curent electric la nivelul întregii țări. Au avut loc nu una, ci două întreruperi de curent electric pe perioade îndelungate, provocat, se pare, de învechirea infrastructurii. S-au înregistrat pagube mari provocate de alterarea produselor alimentare, de închiderea pur și simplu a magazinelor, oprirea circulației metroului, întreruperea telecomunicațiilor. Cetățenii, obligați să trăiască la lumina lumânărilor sau a lămpilor cu petrol ore și chiar zile întregi, critică tot mai vehement regimul Maduro, care nu reușește să facă ordine în țară. Ei răspund la apelurile noi lansate de Juan Guaido la noi manifestații contra lui Maduro, programate pentru sâmbăta viitoare.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW