Gardienii de frontieră polonezi au anunțat că migranții care ocupau o tabără improvizată la Bruzgi, la linia de frontieră cu Polonia, au fost transferați într-un centru logistic, de fapt un hangar creat ceva mai departe în interiorul teritoriului belarus. Informații parvenite din zonă menționează că nu toți migranții și refugiații au intrat în hangarul respectiv, mulți dintre ei rămânând afară, în corturi, la temperaturi sub 0 grade C, sau lângă focuri. În hangarul improvizat, celor 2.000 de migranți care au reușit să pătrundă li s-a dat hrană caldă, îmbrăcăminte călduroasă și unele produse de primă necesitate.
Declarații contradictorii
Circa 7.000 de migranți se află la ora actuală în Belarus, dintre care 2.000 sunt masați la frontiera cu Polonia, a recunoscut joi chiar purtătoarea de cuvânt a președinției Belarus, Natalia Eismont. Ea a anunțat că Minskul va acționa pentru repatrierea a 5.000 migranți, pretinzând că dna Angela Merkel s-ar fi angajat să negocieze cu Uniunea Europeană un «coridor umanitar» pentru a evacua restul de 2.000 spre Germania. A intervenit imediat dna Merkel, care a dezmințit cele spuse de Natalia Eismont, iar ministrul german de Interne, Horst Seehofer, aflat în vizită la Varșovia, a declarat că a luat imediat legătură cu dna cancelar, de la care a aflat că declarațiile de la președinția Belarus sunt «fake news».
G7 condamnă Minskul
Țările membre ale G7 au chemat Belarusul să pună imediat capăt crizei migranților de la frontiera Belarus cu Uniunea Europeană, acuzând Minskul că încearcă să distragă atenția de la încălcările dreptului internațional și de la violarea drepturilor fundamentale ale omului. Occidentul acuză Minskul că a orchestrat, începând de vara trecută, acest aflux de migranți, ca răspuns la sancțiunile occidentale instituite după reprimarea dramatică a manifestațiilor anti-Lukașenko din anul 2020. Într-un comunicat, șefii diplomaţiilor Regatului Unit (care deține președinția turnantă a G7), Franței, SUA, Canadei, Germaniei, Italiei, Japoniei și Uniunii Europene condamnă «orchestrarea de către regimul de la Minsk a imigrației ilegale… Cerem regimului să înceteze imediat campania agresivă pentru evitarea a noi morți și noi suferințe». G7 a cerut de asemenea Minskului să permită organizațiilor internaționale «accesul imediat și fără obstacole pentru livrarea de ajutoare umanitare și a exprimat solidaritatea cu Polonia, Lituania și Letonia, victime ale utilizării provocatoare a imigrației ilegale».