Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a susținut marți, 23 martie, o declarație de presă:
”Au înţeles că problema circuitului nuclear în România trebuie rezolvată şi o vom rezolva şi suntem aproape de finalizare, că mina de la Crucea practic este epuizată şi va intra într-un proces de închidere de mină. Este prima închidere de mină din Europa. O să fim pionieri în acest domeniu. O să deschidem mina de la Tulgheş-Grinţieş, o altă mină de uraniu. Toate aceste lucruri, împreună cu fabrica de procesare de la Feldioara le va face Nuclearelectrica (…). Practic la Nuclearelectrica vom avea circuit nuclear integrat, vom avea extragere de minereu de uraniu, procesarea acestuia, fabrica de combustibil şi producerea de energie din punct de vedere nuclear. În procedura de închidere de mină, pentru a putea pune mina în siguranţă, o să avem nevoie de forţă de muncă, o să avem nevoie de acei mineri. Procedura de închidere mină durează, conform normativelor, minimum 100-200 de ani. Este o procedură care va avea nevoie de forţă de muncă, foarte multă în prima parte, după care uşor, uşor regresiv. Deci nu se pune problema că minerii nu au ce să facă acolo. Nu putem să lucrăm decât cu cei care au lucrat acolo şi care ştiu despre ce este vorba şi vom avea nevoie de forţă de muncă şi pentru mina care e la graniţa judeţului Neamţ cu Suceva, Tulgheş-Grinţieș.
Asta înseamnă că a fost jaf acolo. Nu poţi să ai costuri de 45 milioane şi să produci materie primă, combustibilul final, de 16 milioane. Deci acolo practic a fost jaf la drumul mare şi acest lucru nu poate să rămână aşa şi îi avertizez pe cei care au făcut jaf că nu vor scăpa.
Orice ajutor de stat trebuie notificat Comisiei Europene, iar Complexul Energetic Hunedoara, din păcate, are de returnat un ajutor de stat ilegal. Singurele lucruri care se pot face acolo este ca cei de la Hunedoara să poată discuta să aducă pe bază de procesare cărbune şi în contul prestaţiei de serviciu să dea căldură la oraş şi apoi să poată să plătească în energie electrică. Costul cu care produce în schimb energie electrică termocentrala de la Mintia, fără a mai lua în calcul certificatele de CO2 pe care nu le-a plătit niciodată de când este în insolvenţă, este de 550 lei/MWh. Este un preţ cu mult peste preţul pieţei şi probabil de aceea nu îşi asumă să facă această procesare. Şi, mai mult, în urmă cu două săptămâni, Ministerul Mediului a primit o notificare de la Comisia Europeană prin care, alături de Mintia, CET Govora, CET Galaţi, dacă nu mă înşel, sunt notificate în procedura de infringement pentru emisiile poluante. Termocentrala de la Mintia nu şi-a făcut desulfurare şi practic suntem somaţi, dacă nu vom ajunge la Curtea de Justiţie, ca termocentrala să nu mai funcţioneze.
Avem fondul de modernizare, care are, în perioada 2021-2027, 6 miliarde de euro. Avem încă 1,3 miliarde euro prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, şi mai avem, inclusiv prin bugetul anual al Uniunii Europene pe 2021-2026, bani pentru aşa ceva. Problema este că trebuie să înţeleagă că trebuie retehnologizată, nu mai merge aşa cum a mers până acum, totul mergea de la sine într-o companie în insolvenţă în care acel ajutor de stat trebuie returnat”.