joi, 6 august, 2020
31.4 C
București

IMPRESII ŞI EXPRESII – EXPOZIŢIE GRIGORE STAN LA CERCUL MILITAR NAŢIONAL

În perioada 2 – 13 mai 2019, în Galeria Foaier a Cercului Militar Naţional din Bucureşti este deschisă expoziţia pictorului târgoviştean Grigore Stan, sub genericul «Impresii şi expresii», curator Mimi Necula. Peisaje, natură şi flori, monumente şi case de ieri şi de azi, lucrările – cu atmosfera caldă, fie că e vorba despre vara la malul mării sau de iarna în zone montane -, sunt născute din pacea unui suflet iubitor de frumos şi menite să încălzească orice încăpere, oricare alt suflet.

Grigore Stan

Pictor realist, peisagist de mare sensibilitate, specializat în ulei pe pânză, Grigore Stan este absolvent al Şcolii Populare de Artă din Târgovişte, clasa prof. Tiberiu Cercel, membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi al Cenaclului de arte plastice «Ion D. Negulici».

Un accident petrecut în prima copilărie l-a ţintuit în ghips, la pat, pentru doi ani, vreme în care singura plăcere era aceea de a privi în jurul său şi de a desena pe pereţi cu cărbunii din vatră. Aşa a început pentru Grigore Stan dragostea pentru pictură, care a devenit o adevărată misiune şi profesiune de credinţă.

Artistul a lucrat mai întâi ca pictor de biserici alături de maestrul Samuilă Nicolae, apoi prin locurile natale din Dâmboviţa. Consacrarea a venit mai ales după 1989 cu un lung parcurs de expoziţii personale a căror evidenţă pictorul nici nu o mai ţine, cu modestia care îl caracterizează.

Recunoaşte ca dorinţa de a picta îl urmăreşte neîncetat: «Lucrez cu credinţă, din plăcere. Simt că asta mă caracterizează. Pictatul îmi dă viaţă, mă face fericit. De abia aştept să ajung acasă şi să mă reapuc de lucru !».

Grigore Stan munceşte cu rugăciune, ca în pravila bunilor iconari. Talentul său este ascuns şi puţin cunoscut – ca o floare rară. Artistul e smerit şi darnic: «Am constatat ca de unde dă omul, dă şi Dumnezeu. Mie mi-a dat un copil la 53 de ani ! Asta mă face şi mai împlinit ! Fericirea nu are preţ. Cele mai importante lucruri în viaţă, cea mai mare bogăţie sunt sănătatea, familia şi credinţa în Dumnezeu !»

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Donald Trump cenzurat de rețele de socializare, fiind acuzat de dezinformare

Facebook și Twitter îl sancționează pe președintele american pentru difuzarea unui clip video considerat "mincinos" referitor la...

Liban: stare de urgență pentru două săptămâni. Este promisă pedepsirea celor responsabili de neglijența ce a condus la catastrofa din portul Beirut

"Această crimă înfiorătoare prin neglijență va fi aspru pedepsită", a promis Charbel Wehbe, ministrul libanez de Externe....

Hai să fim și noi mai… polonezi!

Suntem români și așa trebuie să fim, deși devine din ce în ce mai clar că nu...