luni, 25 mai, 2020
15.2 C
București

IMPRESII ŞI EXPRESII – EXPOZIŢIE GRIGORE STAN LA CERCUL MILITAR NAŢIONAL

În perioada 2 – 13 mai 2019, în Galeria Foaier a Cercului Militar Naţional din Bucureşti este deschisă expoziţia pictorului târgoviştean Grigore Stan, sub genericul «Impresii şi expresii», curator Mimi Necula. Peisaje, natură şi flori, monumente şi case de ieri şi de azi, lucrările – cu atmosfera caldă, fie că e vorba despre vara la malul mării sau de iarna în zone montane -, sunt născute din pacea unui suflet iubitor de frumos şi menite să încălzească orice încăpere, oricare alt suflet.

Grigore Stan

Pictor realist, peisagist de mare sensibilitate, specializat în ulei pe pânză, Grigore Stan este absolvent al Şcolii Populare de Artă din Târgovişte, clasa prof. Tiberiu Cercel, membru al Uniunii Artiştilor Plastici şi al Cenaclului de arte plastice «Ion D. Negulici».

Un accident petrecut în prima copilărie l-a ţintuit în ghips, la pat, pentru doi ani, vreme în care singura plăcere era aceea de a privi în jurul său şi de a desena pe pereţi cu cărbunii din vatră. Aşa a început pentru Grigore Stan dragostea pentru pictură, care a devenit o adevărată misiune şi profesiune de credinţă.

Artistul a lucrat mai întâi ca pictor de biserici alături de maestrul Samuilă Nicolae, apoi prin locurile natale din Dâmboviţa. Consacrarea a venit mai ales după 1989 cu un lung parcurs de expoziţii personale a căror evidenţă pictorul nici nu o mai ţine, cu modestia care îl caracterizează.

Recunoaşte ca dorinţa de a picta îl urmăreşte neîncetat: «Lucrez cu credinţă, din plăcere. Simt că asta mă caracterizează. Pictatul îmi dă viaţă, mă face fericit. De abia aştept să ajung acasă şi să mă reapuc de lucru !».

Grigore Stan munceşte cu rugăciune, ca în pravila bunilor iconari. Talentul său este ascuns şi puţin cunoscut – ca o floare rară. Artistul e smerit şi darnic: «Am constatat ca de unde dă omul, dă şi Dumnezeu. Mie mi-a dat un copil la 53 de ani ! Asta mă face şi mai împlinit ! Fericirea nu are preţ. Cele mai importante lucruri în viaţă, cea mai mare bogăţie sunt sănătatea, familia şi credinţa în Dumnezeu !»

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

InspiraTIFF cu Mihnea Măruță, pe TIFF Unlimited. Primul invitat: Cristi Puiu

O serie de interviuri reunite sub umbrela InspiraTIFF, un proiect nou conceput de echipa Festivalului Internațional de...

Independența Film vine la tine acasă cu Parazit și alte filme premiate cu Palme d’Or

Independența Film, casa de distribuţie care promovează în România de peste 20 de ani filme independente de...

NASA anunță primul zbor cu astronauți americani la bord al unei rachete SpaceX

Doi astronauți americani vor decola la 27 mai, la bordul unei rachete SpaceX, acesta fiind primul zbor...

Benjamin Netanyahu, deferit justiției pentru corupție. Impact asupra guvernului de coaliție recent anunțat

Este pentru prima oară în Israel când un șef de guvern se află pe banca acuzaților. Abia...