A fost cândva o vreme când singura opțiune acceptabilă de amenajare a camerei de zi (binecunoscuta sufragerie, unde se strângea toată familia la masă în zilele de sărbătoare) includea o canapea și două fotolii asortate. Orice altă variantă ar fi însemnat neglijență sau chiar ghinion – „Ce păcat că nu mai aveau la magazin fotolii din același set și vi le-au dat așa, desperecheate” – chiar dacă, în ansamblu, aspectul încăperii era cât se poate de agreabil. Dar timpurile s-au schimbat și astăzi punem mai mult accent pe stil și personalitate în detrimentul uniformității.
Totuși, acest lucru nu înseamnă că un decor armonios se realizează adunând pur și simplu într-o încăpere toate lucrurile care ne plac, care ne intrigă sau care credem că ar avea un impact puternic asupra privitorului. Nici măcar stilul eclectic, care combină elemente din două sau chiar mai multe stiluri de design interior, nu se obține astfel, pentru că, de obicei, nu căutăm să realizăm în livingul personal o reprezentare a haosului, ci încercăm să creăm o atmosferă primitoare care să ne reprezinte.
Canapeaua și fotoliile sunt elementele de mobilier fundamentale în orice cameră de zi, forma, mărimea, culoarea și textura acestora având un rol foarte important în crearea unui spațiu echilibrat. Nu există nicio regulă propriu-zisă care să dezaprobe alăturarea unor fotolii de altă culoare sau de alt stil decât canapeaua, dar este bine să ții seama de recomandările de mai jos dacă vrei să obții un decor estetic care să-ți reflecte personalitatea.
Ține cont de stilul în care este amenajată camera de zi
În principiu, este mai bine să eviți juxtapunerile stridente, iar asta înseamnă că vei încerca să păstrezi o coerență a stilului de decor. Într-un living amenajat în stil minimalist, cu o canapea cu linii simple și cu tapițeria într-o culoare neutră, fără imprimeuri sau alte detalii, nu poți să adaugi niște fotolii shabby chic, cu accente decorative opulente, fără să tulburi armonia încăperii. Dacă vorbim, însă, despre un living amenajat în stil eclectic, atunci vei putea alătura unei canapele clasice un fotoliu modernist, cu condiția ca în cameră să se regăsească și alte elemente reprezentative pentru aceste stiluri.
Exemplu: Într-un living amenajat în stil retro poți așeza un colțar în tonuri neutre, cu un design geometric, și niște fotolii cu picioare de lemn și tapițeria într-o nuanță vie de azuriu.
Păstrează un echilibru între proporții
Secretul unui aspect „curat” al livingului stă în păstrarea echilibrului proporțiilor pieselor de mobilier. De asemenea, în cazul canapelei și al fotoliilor, proporțiile similare încurajează conversația dintre oaspeți, pentru că vor împărtăși același nivel de confort. Nu alătura niște fotolii delicate unei canapele masive și încearcă să alegi obiecte de mobilier de aproximativ aceeași înălțime și cu aproximativ aceeași adâncime a șezutului.
Exemplu: Amenajează în living o zonă de socializare unde toată lumea se poate simți confortabil. Dacă te-ai îndrăgostit de o canapea în magazin și ai achiziționat-o fără să stai pe gânduri, alege niște fotolii cu livrare rapidă care să aibă dimensiuni (înălțime șezut, adâncime șezut, înălțime spătar) asemănătoare.
Joacă-te cu accesoriile
Poți face economii importante atunci când amenajezi camera de zi, dacă decizi să păstrezi, de exemplu, canapeaua veche și să înlocuiești doar fotoliile. În cazul în care canapeaua are o tapițerie multicoloră, alege fotolii într-una din nuanțele imprimeului. Dacă tapițeria este uni, folosește pernele decorative pentru a crea un aspect unitar.
Exemplu: Dacă ai o canapea într-o nuanță de mijloc între gri și maro (taupe) și vrei să înnoiești decorul cu niște fotolii galbene, cu imprimeu sau fără, poți decora canapeaua cu perne în aceeași nuanță de galben.
Cel mai important lucru atunci când optezi pentru varianta „desperecheată” de amenajare a camerei de zi este să nu uiți să reglezi fin contrastul cromatic. Acest lucru înseamnă că, dacă fotoliile și canapeaua au culori complementare, atunci trebuie să alegi culori neutre pentru accesoriile decorative și pentru pereți.