Cum alegem un generator de curent electric

Cel mai bine este să nu experimentezi o pană de curent când ți-e lumea mai dragă! Pentru majoritatea, fluxul constant de energie electrică este un fapt general valabil, dar dacă începem să luăm în calcul și alți factori în afară de viața noastră de până acum, este posibil să descoperim că lucrurile nu sunt atât de simple. Nu vorbim de epidemii sau de alte scenarii dramatice, ne referim la o banală ieșire la grătar, la munca pe un șantier, la serile când a picat curentul sau oricând cauți alternative pentru asigurarea energiei electrice. Dacă și pe tine te frământă gândul la aceste situații sau, poate chiar mai concret, plănuiești o mutare la țară în viitorul apropiat, este esențial să descoperi cum este indicat să alegi un generator de curent electric. 

Scopul propriu zis al generatorului

Primul lucru pe care vei vrea să îl determini este utilitatea acestui aparat. Ai nevoie de un generator care să te ajute pe timpul unei căderi de curent sau să-ți alimenteze întreaga gospodărie? Îl vei folosi pe șantier în cadrul unei lucrări amănunțite sau la tine în garaj pentru un mic proiect de bricolaj? Te duci la grătar în weekend cu prietenii și ți-ar plăcea să ai și lumină cînd se lasă seara, sau plănuiești campinguri elaborate, eventual excursii cu rulota? Răspunsul te va ajuta să identifici mărimea, gradul de portabilitate și, implicit, bugetul alocat acestei achiziții. Să-ți dăm câteva exemple!

Pentru lucrul în garaj, excursii scurte în natură sau doar un ajutor pe timp de cădere a rețelei, este indicat să te orientezi către un generator portabil care merge cu benzină sau propan, acesta fiind mai ieftin și mai ușor de depozitat. 

Dacă mergi cu rulota sau la camping, te poți orienta către un generator de tip inverter, mai ușor de cărat și mult mai silențios. E adevărat, au o capacitate mai mică, dar sunt de încredere deoarece protejează cu succes aparatura în caz de supraîncărcare. 

În cazul în care ai nevoie de un generator puternic sau nevoile de alimentare sunt foarte mari, pentru zone industriale sau rezidentiale unde nu există rețea electrică, te poți orienta către un generator staționar prevăzut cu o carcasă insonorizantă. 

Capacitate de producție

Al doilea aspect pe care trebuie să-l ai în vedere când te gândești la generatoare de curent, este câtă electricitate pot produce propriu zis și de câtă putere ai tu nevoie. Pentru a realiza acest calcul este necesar să faci o listă a tuturor aparatelor pe care generatorul trebuie să le susțină, luând în calcul numărul de wați necesari pentru pornire și pentru funcționare. Suma acestor valori va determina capacitatea generatorului. 

Pentru camping și câteva aparate mai mici (cuptor cu microunde sau toaster) îți ajung în jur de 6000 wați, dar pentru aparatură serioasă pe șantier sau perioade lungi de cădere a rețelei electrice, vei avea nevoie de mai mult. 

Caracteristici speciale

Nu în ultimul rând, vei vrea să iei în calcul câteva facilități care se vor dovedi esențiale, dar care diferă de la model la model. 

Ai grijă să alegi un model cu destule mufe ca să poți conecta mai multe aparate în același timp. Pentru confort, poți alege un model cu telecomandă wireless, ca să nu trebuiască să ieși din casă sau din cort ca să-l activezi. Tot în ce privește confortul, poți încerca un model cu pornire electrică în loc de cea manuală prin tragerea unei corzi și, dacă ai de gând să îl folosești și la temperaturi scăzute, poți investi într-un model prevăzut cu opțiune de pornire „la rece”. 

Documentează-te minuțios înainte să alegi generatorul potrivit pentru tine și nu ezita să apelezi la specialiști. 

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW