Pentru marea majoritate a proprietarilor de automobile, una dintre preocupările constante este legată de costul carburanților și de cantitatea de combustibil necesară pentru deplasările zilnice către diferitele puncte de interes. De aceea, consumul de carburant este unul dintre cele mai importante criterii în căutarea automobilului perfect, contravaloarea carburanților fiind, de departe, cel mai mare cost lunar pe care un proprietar de automobil trebuie să îl suporte.
Dar cum îți alegi automobilul pe baza consumului? Urmărește rândurile de mai jos pentru câteva ponturi extrem de utile!
Cel mai mic și mai ușor autoturism posibil
Nu mai este un secret faptul că producătorii de automobile încearcă să încorporeze în modelele pe care le lansează concepte de design revoluționar și materiale ușoare care să contribuie la obținerea unor dimensiuni compacte și greutăți reduse, fără însă a sacrifica siguranța și confortul călătorilor. Din astfel de eforturi s-au născut componentele realizate din materiale compozite – elemente de caroserie realizate din plastic sau fibră de carbon – sau aliaje metalice ușoare, folosite în special la realizarea jantelor dar și la crearea motoarelor și cutiilor de viteză.
La un dealer Mercedes Benz, de exemplu, poți găsi o gamă bogată de modele de automobile, noi sau rulate, toate având, din punct de vedere al consumului de carburant, un numitor comun: eficiența specifică Mercedes. Clasa A, de pildă, se remarcă în special prin modelele A 180d, A 200d, A 220d (consum maxim combinat cuprins între 4,3 și 4,6 l/100 Km) și modelele A 250e (consum de 1,5 l + 13,6 kWh/100 Km datorită tehnologiei plug-in hybrid), automobile compacte și fiabile.
Tracțiune – față, spate sau 4×4?
Marea majoritate a vehiculelor pe drumurile publice care circulă cu tracțiune față, fiind tehnologia prefarată datorită costurilor reduse de producție, economiei de carburant și furnizării unui mai bun control al automobilului pe drumuri alunecoase.
Tracțiunea spate, în schimb, este implementată de obicei pe vehicule sport, pick-up-uri, limuzine de lux, pentru că furnizează o accelerație inițială mai bună și o greutate mai bine distribuită, ceea ce conduce la o performanță mai bună pe carosabil uscat.
Automobilele echipate cu tracțiune integrală oferă un mai bun control asupra comportamentului mașinii, în special pe teren accidentat și un confort sporit. Trebuie să știi, însă, că mașinile cu tracțiune integrală permanentă au un consum de carburant mai ridicat decât al celor care permit cuplarea/decuplarea tracțiunii integrale.
Tehnologii care permit reducerea consumului de combustibil
Acestea țin de funcționarea motorului și contribuie la realizarea de economii de combustibil:
- dezactivarea cilindrilor când nu sunt utilizați – poți economisi până la 5%;
- utilizarea turbinelor – obții putere mai mare pe motoare foarte mici, până la 10%;
- temporizarea valvelor – optimizezi fluxul de combustibil și aer pentru realizarea de economii de până la 6%.
Tehnologiile de transmisie au evoluat, de asemenea, în sensul oferirii unor consumuri mai bune de carburant. Cutiile automate sunt mai eficiente decât cele manuale și permit un control mai bun al funcționării motorului, adăugarea de viteze în plus înseamnă un regim mai economic de operare a motorului (3-4%). Cutiile de viteze automate ce folosesc tehnologia transmisiei continue variabile (CVT) oferă un număr infinit de „viteze” cu impact direct de 4-6% asupra consumului de carburant.
Tehnologiile hibrid sunt, cu siguranță, cele mai spectaculoase când vine vorba de reducerea consumului de combustibil. Automobilele full-hybrid folosesc tehnologia start-stop, frânare regenerativă, motoare electrice și baterii pentru obținerea unor reduceri de până la 35-40% a consumului de carburant. Mild-hybrid utilizează doar tehnologia start-stop și o variantă limitată a tehnologiei de recuperare a energiei din frânare, pentru consumuri de carburant mai mici cu 6-7%. Start-stop este tehnologia care oprește motorul din funcționare în momentul în care automobilul staționează la semafor de exemplu și îl repornește imediat ce șoferul își manifestă intenția de a se deplasa.
Indiferent de tehnologiile implementate, însă, cea mai mare influență asupra consumului de carburant o are comportamentul conducătorului auto. Așadar, un stil de conducere defensiv, prudent, cu respectarea limitelor legale de viteză, cu accelerări și decelerări line și utilizarea sistemului de aer condiționat doar atunci când este necesar, îți asigură cifre foarte bune de consum. În schimb, stilul de conducere agresiv este de natură a forța limitele mașinii și de a-i provoca creșteri inutile ale consumului de carburant. Alege responsabil și să ai drum bun!