-5.6 C
București
duminică, 17 ianuarie

Cum alegi un ventilator eficient pentru baia ta?

Vine un moment în viață când în sfârșit îți cumperi casa la care ai visat și ajungi să o amenajezi așa cum îți place. Indiferent  de variantă, dacă ai achiziționat-o fără mobilier sau parțial mobilată, trebuie să acorzi o atenție specială modului în care sunt construite și realizate ventilația camerelor de baie.

Baia este spațiul în care fiecare dintre noi avem parte de intimitate și puțină relaxare după o zi de muncă. Problema băilor este că se creează multă umiditate, ceea ce poate duce la formarea mucegaiului, dar și la deteriorarea mobilierului. Acest lucru se întâmplă în special mai des la băile mici din blocuri, din cauza faptului că ferestrele sunt prea mici sau nu există deloc, astfel că nu se aerisește bine încăperea.

Cea mai bună soluție, în cazul în care nu există posibilitatea de a avea o fereastră suficient de mare, este un ventilator de baie.

Ce este un ventilator de baie și care este rolul lui?

Sursa foto: https://www.neakaisa.ro/ventilator-capacitate-mare-320mm-elplast-c-300-inox.html

Ventilatorul este un aparat de aerisire mecanică care ajută la eliminarea aburului, umidității și mirosului neplăcut din baie. Eliminarea acestor factori ajută la evitarea riscului de apariție al mucegaiului, protejându-ne sănătatea, dar și deteriorarea obiectelor de mobilier din baie.

Sistemul de funcționare al unui ventilator este unul destul de simplu. Ventilatorul de baie extrage aerul din interior și îl scoate afară din încăpere. Acesta se conectează la diverse tipuri de tubulaturi, în funcție de construcția spațiului în care se montează.

Nu trebuie să îți faci griji în ceea ce privește potrivirea ventilatorului cu designul băii pentru că poți găsi o gamă variată de modele și culori. Unele dintre ele vin cu dotări suplimentare, precum opțiuni de iluminare sau de încălzire, ventilatoare cu temporizator sau cu senzor. Ventilatoarele sunt controlate în general prin intermediul unui comutator, a unui timer sau a unui senzor de mișcare.

Cum alegi un ventilator potrivit pentru baia ta? 

Sursa foto: https://www.neakaisa.ro/ventilator-capacitate-mare-210mm-elplast-vb-200.html

Chiar dacă nu este un lucru foarte complicat și nu îți trebuie prea mult timp pentu a te hotărî asupra unui model, totuși ar trebui să ții cont de câteva lucruri. Mai jos este o listă cu aspectele importante în alegerea unui ventilator potrivit pentru baie.

 1. Capacitatea de ventilație. Înainte să pleci la cumpărături trebuie să măsori baia pentru a afla care este volumul acesteia. Debitul total al ventilatorului se obține înmulțind cu 8 (numărul minim recomandat pentru ventilările orare ale spațiului respectiv) volumul în metri cubi ai spațiului băii.
 2. Amplasarea și montarea ventilatorului. În funcție de cum este construită baia ta, îl poți monta pe un perete, pe tavan sau pe fereastră. Ține cont de refularea aerului (direct în exterior sau în tubulatură) pentru că în funcție de acest lucru trebuie să alegi tipul de ventilator.
 3. Tipul ventilatorului: centrifugal sau axial. 
 4. Silențiozitatea. Știm cu toții cât de deranjant este zgomotul făcut de unele ventilatoare, așa că cel mai bine ar fi să te orientezi către ceva mai nou și modern. Nivelul de zgomot al unui ventilator este măsurat în decibeli, cele silențioase fiind între 26 și 35 db. Exemple orientative: respirație normală 10 db, foșnet frunze 20 db, soapte 30 db, zgomot normal birou liniștit 50-60 db, conversație normală 50-65 db, râs 60-65 db, aspirator sau uscător păr 70 db.
 5. Izolația. Este recomandat ca ventilatorul să fie complet izolat, adică atunci când este închis să țină deoparte mirosurile neplăcute din exterior. De asemenea, este important să fie etanș pentru a evita situațiile în care pot apărea insecte sau de a pierde căldura.
 6. Senzorul de umiditate. Aparatele performante au un senzor de umiditate care determină ventilatorul să pornească sau să își schimbe turația în funcție de umiditatea din încăpere.
 7. Alte dotări: temporizator, clapetă antiretur, senzori de umiditate sau de prezență, motor long-life sau altele.

Caracteristici extra pe care le poți lua în calcul:

 • Numărul de viteze
 • Termenul de garanție
 • Protecția pentru motor
 • Telecomanda.
- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW