Gustul autentic de cafea preparată în cafenea este unic. Cu excepția situației în care o prepari la fel de bine acasă. Dar cum te poți întrece cu performanțele unui specialist pregătit să extragă ce-i mai bun din boabele de cafea? Dacă tehnicile și secretele meseriei se învață în timp, măcar ustensilele de specialitate pot fi transpuse în bucătăria de acasă. Cu un card de credit, te echipezi cu tot ce are nevoie un barista.
Obiectul muncii
Cel mai important instrument din tolba unui barista este chiar cafetiera. Dar un simplu filtru electric nu e suficient pentru a explora toate posibilitățile din lumea cafelei. Dacă vrei să experimentezi tehnici și metode cât mai variate, e nevoie de ustensile serioase. Cel mai versatil este espressorul manual, care-ți permite să controlezi cât mai mult timpul, temperatura și intensitatea. Poți alege și un espressor de modă veche, adică o cafetieră moka de aragaz. Sau ai opțiunea unei cafele mai puternice, preparate la presa franceză sau cana filtrantă. Pentru toate, secretul este să te bazezi cât mai mult pe forțele proprii și cât mai puțin pe sisteme automate. Doar așa înveți.
Râșnița
Orice cafegiu care se respectă știe că o cafea gata măcinată își pierde jumătate din savoare. Ca să te bucuri de toate nuanțele și subtilitățile ei, trebuie să o macini chiar înainte de preparare. Pentru asta, vei avea nevoie de o râșniță. Poți opta pentru una manuală, dar vei avea mult de muncit la ea. Una electrică este mult mai recomandată. Iar una cu mai multe trepte de râșnire este și mai indicată. Pentru că fiecare ustensilă de preparare, din cele amintite anterior, are nevoie de cafea măcinată diferit: de la fin pentru espresso, la grunjos pentru filtru de hârtie.
Termometru
Abia acum intrăm pe teritoriul profesioniștilor. Un barista adevărat e preocupat de cele mai mici detalii. Iar temperatura apei folosite este poate „cel mai mare detaliu mic”. De multe ori, diferența dintre o cafea bună și una greu de băut e dată chiar de câteva grade în plus sau minus. O apă prea rece nu va extrage tot ce are cafeaua de oferit și va rezulta într-un gust acid. Iar o apă prea fierbinte poate distruge antioxidanții din cafea și va rezulta într-o băutură amară. Un termometru de bucătărie, rezistent la apă, îți va prinde bine în etapa de învățare, până ajungi să estimezi temperatura corectă „din ochi”.
Cântar
Să faci cafea seamănă cu o treabă de chimist. Trebuie să nimerești raportul corect între cantități, temperaturi și secunde de preparare. Dar mai ales cantități. Și, pentru rezultate perfecte, indicații precum „o linguriță-două” nu sunt suficiente. Un cântar cu precizie înaltă te va ajuta să nimerești exact măsura de cafea pentru espresso, dublu espresso sau americano.
Sursă bună de cafea
Evident, fără o cafea bună, totul e în zadar. Trebuie să găsești un magazin de încredere, care să-ți furnizeze cafea bună și proaspătă oricând, un magazin suficient de popular încât să nu stea cu marfa nevândută în vitrină, dar și suficient de exclusivist încât să ofere doar cafea de cea mai bună calitate. Bineînțeles, poți găsi cafea bună și la supermarket, dacă ai suficientă răbdare să citești informații despre origine, termen de valabilitate, tipul cafelei folosite.
Drumul de la băutor amator de cafea la specialist în licoarea neagră poate să pară lung, dar e plin de satisfacții. Vei greși, vei reuși, te vei distra și vei bea multă cafea. Cel mai important este chiar primul pas. Începe prin a cumpăra un echipament de calitate și folosește CardAvantaj pentru a plăti totul în rate fără dobândă. Ca să te bucuri de fiecare ceașcă fără regrete.
*Dobanda zero se aplică dacă se achită lunar suma totală de plată, astfel cum este evidențiată în extrasul de cont emis de către Bancă. Pentru o limită de credit de 5.367 lei, dobânda fixă este de 28%/an, rata lunară de plată este de 512,57 lei, iar dobânda anuală efectivă (DAE) este de 38,94%, fiind calculată pentru suma menţionată mai sus retrasă în întregime în prima zi de la un ATM Credit Europe Bank (România) S.A. şi rambursată în 12 rate lunare egale. Valoarea totală plătibilă este de 6.307,27 lei incluzând dobânda, comisionul anual de administrare cont curent de card în valoare de 49 lei şi costul de utilizare a mijlocului de plată în valoare de 107,69 lei.