Cum fac față spitalele de pediatrie cazurilor de COVID-19 și de ce resurse au nevoie medicii

DEZBATERE SALVAȚI COPIII ROMÂNIA

Spitalele de pediatrie sunt sub presiunea pandemiei de COVID-19 și, cu toate că manifestările bolii sunt mai ușoare la copii decât în cazul adulților, sunt și factori de risc. Despre aceștia, precum și despre nevoia de resursă umană calificată – asistente, medici – care să poată îngriji cazurile de COVID, mai ales cele din Terapie Intensivă, au discutat medicii Mihai Craiu (Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu”), Alexandru Ulici (Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Grigore Alexandrescu”), Alexandru Rafila (Institutul de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”) și Mihai Gafencu (Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara), prezenți la dezbaterea organizată de Salvați Copiii România și moderată de Gabriela Alexandrescu, președinte executiv al organizației.

“Avem nevoie de medici, în primul rând, de o structură care poate să facă față la cerințele unei secții. Crearea de paturi noi de ATI ridică o mare problemă, noi avem norocul că tot ce e cablu electric e de cupru, situația de a se supraîncălzi e mai mică decât la spitalele care au cablu de aluminiu. În patru prize se bagă aparate ca pentru 12 prize, ceea ce înseamnă o creștere a rezistenței, se supraîncălzește sistemul, riscul de incendii e foarte mare”, a spus doctorul Alexandru Ulici.

“Principala necesitate e resursa umană. Este de spus că rata de burnout și chiar tentativă de suicid reușită e cea mai mare dintre toate profesiile din lume în anul pandemiei. Nu e o văicăreală că nu mai putem. E un apel la rațiune. Nu se poate lucra așa.

De la părinți ar trebui un pic de rațiune, dacă sunt copiii puțin bolnavi, să îi țină acasă”, a spus doctorul Mihai Craiu.

Cu toate că manifestările bolii sunt mai ușoare la majoritatea copiilor, comparativ cu adulții, pentru că intră în funcțiune imunitatea naturală, sunt și categorii de copii în risc crescut, atrag atenția medicii.

Manifestările bolii la copiii care au afecțiuni cronice sunt mai dificile, a precizat doctorul Mihai Gafencu, (Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Louis Țurcanu” Timișoara).

” Există long Covid și la copil, cu manifestări neurologice, e mai rar ca la adulți, dar în Suedia la aproape două milioane de copii, 15 au făcut sindrom inflamator și/sau long Covid. (…)

Închiderea școlilor are impact psiho-social la copii mici, la adolescenți crește de 3- 4 ori riscul de anxietate/despresie. Eu, ca doctor de urgențe, pot să vă spun că atâtea tentative de suicid la copiii mai mari nu am văzut în 30 de ani de meserie”, a spus doctorul Mihai Craiu.

” Amânarea unor proceduri poate duce la agravări ale patologiei de bază și anul trecut am asistat la o creștere a mortalității care nu se explică prin altceva.

Discutăm de morții de COVID, care se înregistrează zilnic, dar nu discutăm despre alte patologii, despre pacienți care nu au acces la servicii medicale. Ambele categorii reprezintă subiectul unor dezastre”, a spus doctorul Alexandru Rafila.

#OXIGEN PENTRU SPITALE

În acest context, Organizația Salvați Copiii România a lansat un apel urgent, pentru dotarea prioritară a Maternității Bucur, devenită linie Covid 19 și a Spitalului de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria” din Iași, unde e nevoie de rampe de oxigen și ventilatoare performante.

  • Maternitatea Bucur din București, transformată în unitate Covid 19, are nevoie de suplimentarea aparaturii existente în prezent cu 6 rampe de oxigen si 6 pulsoximetre cu senzori, care măsoară pulsul, saturația de oxigen și frecvența cardiacă, pentru a face față numărului crescut de cazuri de nou-născuți din mame Covid pozitive. În acest moment, trei saloane au nevoie de rampe, cele existente sunt model vechi și nu se potrivesc noilor tehnologii din aparatura modernă.

De la începutul pandemiei, medicii Maternității Bucur au îngrijit 516 nou-născuți proveniți din mame confirmate pozitiv cu SARS-CoV2. Dintre aceștia, 104 au avut complicații medicale din cauza prematurității și au avut nevoie de supraveghere și îngrijire medicală adecvată.

Maternitatea Bucur a preluat, pe parcursul anului trecut, inclusiv copii născuți în alte maternități din București și din alte județe, atât din sistemul public, cât și din cel privat.

  • Spitalul de Urgenţă pentru Copii “Sf. Maria” din Iași e într-o situație de urgență. Medicii au nevoie de 2 ventilatoare cu HFO (unul pentru neonatologie și unul pentru pediatrie). Este singura unitate care asigură patologia gravă și foarte gravă din neonatologie și pediatrie din regiunea Moldovei. Pacienții internați au nevoie de tehnologie de ultimă generație pentru tratament și monitorizare.

Organizația Salvați Copiii România a mobilizat toate resursele pentru a identifica de urgență atât fondurile necesare, cât și furnizorii de aparatură și echipamente medicale.

Companiile care doresc să sprijine în mod direct cele două unități medicale pot dona în contul RO15 RNCB 0071 0114 3479 0005 (lei) în baza unui contract de sponsorizare.

Persoanele fizice pot dona fie prin SMS la 8844, text “SALVEZ” – 2 euro/lună fie online aici.

#OXIGEN PENTRU SPITALE cu 20% din impozitul pe profit

Companiile pot investi în viața nou-născuților care au nevoie de îngrijire medicală urgentă și performantă, prin încheierea unui contract de sponsorizare pe care îl pot trimite către sustinator@salvaticopiii.ro.

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW