Bebelușii au nevoie de mult somn și în primii doi ani de viață își vor petrece în medie mai mult timp dormind. Dacă bebelușul tău doarme într-un pătuț, cu siguranță ar trebui să iei în considerare siguranța pătuțului. Merită să petreci timp alegându-l pe cel potrivit pentru tine și pentru ei.
Bebelușul tău va fi de obicei nesupravegheat atunci când stă în pătuțul său, așa că acesta ar trebui să fie un mediu complet sigur. Căderile sunt cele mai frecvente leziuni asociate cu pătuțurile, chiar dacă sunt cel mai ușor de prevenit. Copiii sunt cel mai probabil să cadă din pătuț atunci când salteaua este ridicată prea sus pentru înălțimea lor sau nu este coborâtă corespunzător pe măsură ce cresc.
Alegerea unui pătuț
Pe lângă design și aspect, pătuțul pe care îl alegi trebuie să respecte o serie de standarde de siguranță. Motivul acestor standarde de siguranță este reducerea numărului de decese accidentale a sugarilor în fiecare an din cauza sufocării sau a altor accidente. Următoarele recomandări au fost elaborate pentru a te ajuta atunci când cauți paturi de bebeluși:
Când alegi un pat copii, verifică-l cu atenție pentru a te asigura că spațiul de dormit al bebelușului este sigur.
Ce anume să cauți:
- Un pat pentru copii fără șină laterală: șinele laterale nu ar trebui să se poată mișca. Majoritatea statelor au interzis vânzarea șinelor laterale din motive de siguranță. Nu cumpăra și nu accepta un pat de copii folosit cu șină rabatabilă.
- Distanța de siguranță a șipcilor: distanța dintre șipci nu trebuie să fie mai mare de 6 centimetri pentru a proteja sugarii de cădere și copiii mici de a-și bloca capul între șipci.
- Cea mai fermă saltea pe care o poți găsi. Nu te baza pe etichetele producătorilor – testează singur salteaua împingând ferm pe centrul și toate laturile sale. Asigură-te că salteaua se menține fermă și se fixează rapid la loc. Acest lucru este extrem de important deoarece saltelele moi pot juca un rol în sindromul morții subite a sugarului.
- O saltea care se potrivește perfect în pătuț. Acest lucru împiedică copilul să alunece între saltea și părțile laterale ale pătuțului. Asigură-te că ai îndepărtat orice ambalaj din plastic pentru saltea înainte de utilizare. Dacă folosești o protecție de saltea, cumpără una care se potrivește bine.
- Stâlpi de colț care au înălțimea potrivită: dacă pătuțul are stâlpi de colț, aceștia trebuie să fie la același nivel cu partea superioară a tăbliei și a șipcilor, fie foarte înalți – peste 40 centimetri. Orice lucru între este un potențial pericol de strangulare.
- Înainte să pui bebelușul în pățut: coboară salteaua pătuțului până la nivelul în care nu poate cădea. Pune salteaua în poziția cea mai joasă înainte ca copilul să învețe să stea în picioare. Cele mai frecvente căderi apar atunci când bebelușul încearcă să iasă afară, așa că mută copilul în alt pat atunci când are 89 cm înălțime sau când înălțimea balustradei laterale este mai mică de trei sferturi din înălțimea lui.
- Dacă primești un pat de copii folosit, verifică-l cu atenție suplimentară:
- Evită pătuțurile cu vârsta mai mare de 10 ani: este posibil să nu îndeplinească cele mai recente standarde de siguranță. Este posibil să existe prea mult spațiu între șipci sau decupaje decorative în tăblie și șipci, care pot prinde capul copilului. Un pătuț fabricat înainte de 1978 poate avea un finisaj care conține plumb, așa că un pătuț care a fost în familie de generații nu va fi cel mai bun de folosit!
- Verifică starea pătuțului: verifică dacă pătuțul are toată feroneria și că toate piesele și șipcile sunt în stare bună. Folosește doar piese furnizate de producător dacă sunt necesare reparații. Asigură-te că ai un manual pentru a-l asambla corect. Înainte de fiecare asamblare și săptămânal după aceea, inspectează patul pentru a detecta deteriorarea feroneriei, îmbinări slăbite, piese lipsă sau margini ascuțite. Nu folosi un pătuț dacă lipsesc părți sau sunt rupte.
Sfaturi pentru siguranță:
- Așază întotdeauna copilul pe spate pentru a adormi.
- Asigură-te că pătuțul nu a fost rechemat de către producător.
- Verifică în mod regulat toate șuruburile și feroneria și strânge-le dacă este necesar.
- Cel mai bun este un pat gol. Nu așeza tampoane de protecție, lenjerie de pat moale sau jucării moi (pături, cuverturi pufoase, perne, jucării de pluș) în pătuțul copilului. Oricare dintre aceste articole ar putea provoca sufocarea copilului.
- Nu așeza un pat copii lângă o fereastră sau draperii. Bebelușul ar putea cădea sau se poate încurca în jaluzelele ferestrelor.
- Scoate bavetele și colierele de pe gâtul bebelușului înainte de a pune copilul în pătuț.
- Nu agăța jucăriile de sfori.
- Asigură-te că hainele de dormit și cearșafurile sunt ignifuge.
Bebelușii care împart aceeași cameră cu părinții lor în primele șase luni au un risc mai mic de sindromul morții subite a sugarului, cunoscut și sub denumirea de moarte în pătuț. Cel mai sigur loc în care copilul tău să doarmă în primele șase luni este într-un pătuț în camera ta.