Cum scapi de durerea de cap provocată de caniculă

Vara vine nu doar cu temperaturi ridicate în termometre ci și cu un risc sporit de dureri de cap provocate de caniculă, spun experții. Factorii care contribuie la apariția durerilor de cap în lunile estivale sunt multipli, începând de la deshidratare, poluarea din mediul înconjurător ori oboseala cauzată de căldura excesivă. În cele ce urmează, află cum să scapi de durerile de cap

În perioadele cu temperaturi extrem de mari, medicii spun să iei câteva măsuri pentru a preveni durerile de cap atunci când vrei, totuși, să te bucuri de zilele calde. 

  • Bea cantități mari de lichide pe parcursul zilei: apă, ceai cu gheață, limonadă, etc 
  • Ia pauze în mod regulat – în acest interval, este important să stai în zone cu multă umbră 
  • Aplică creme sau loțiuni cu factor de protecție solară (SPF), neparfumate
  • Evită expunerea excesivă la soare – ca să elimini riscul de insolație 
  • Poartă ochelari de soare cu lentile polarizate 
  • Mănâncă mesele principale ale zilei conform unui program normal
  • Păstrează medicamentele la temperatura camerei, mai ales dacă suferi de o boală cronică pentru care urmezi un tratament zilnic; 
  • Ia medicamentele așa cum ți-au fost prescrise de medic sau întreabă farmacistul cum ar trebui să le administrezi.

Cum anume apar durerile de cap în zilele caniculare

O durere de cap indusă de căldura excesivă poate să nu fie cauzată de condițiile meteorologice în sine, ci de modul în care organismul fiecăruia dintre noi răspunde la caniculă. Astfel, experții spun că factorii declanșatori ai durerilor de cap și migrenelor, care ar avea legătură cu vremea, respectiv canicula, sunt următorii: strălucirea orbitoare a soarelui, umiditatea foarte ridicată, scăderile subite ale presiunii atmosferice. În plus, durerile de cap provocate de caniculă pot fi, în aceeași măsură, cauzate de deshidratare. Când corpul uman este expus la temperaturi extrem de mari, el are nevoie, de fapt, de mai multă apă pentru a înlocui sărurile și lichidul pierdut prin transpirație. Din păcate, deshidratarea poate declanșa atât dureri de cap, cât și migrene.

Tratamentul potrivit

În ceea ce privește tratamentul durerii de cap provocate de caniculă, reține că unele tehnici te pot ajuta să reduci intensitatea sau să elimini această durere. În primul rând, odihnește-te într-o zonă umbroasă, folosește o compresă rece sau cu gheață, pentru că te poate ajuta să reduci temperatura corpului. 

Un sfat extrem de important dacă ai o durere de cap provocată de caniculă este să eviți băuturile care conțin cofeină. De asemenea, dacă vrei să faci exerciții fizice ori ai programată în următoarele ore o activitate fizică, mai bine așteaptă până când se mai răcorește afară.

Totodată, dacă simți că este necesar și că durerea nu dispare, poți lua analgezice (medicamente contra durerii) care se eliberează de la farmacie fără prescripție medicală. Printre acestea, cele pe bază de ibuprofen sau acetaminofen (paracetamol). Întreabă medicul sau farmacistul înainte de a lua analgezice de acest gen dacă ai o afecțiune preexistentă, dacă ești însărcinată sau dacă urmezi alte tratamente medicamentoase.

Remedii pe care le poți încerca acasă

Dacă observi că în această perioadă canicula tinde să îți declanșeze episoade de dureri de cap sau migrene, este bine să ai în vedere câteva măsuri simple pentru a preveni acest disconfort. Limitează timpul petrecut afară în zilele caniculare și protejează-ți ochii. 

Bea mai multă apă, pe măsură ce temperaturile încep să crească, și consumă băuturi răcoritoare ce conțin electroliți. Dacă ai deja o durere de cap, poți încerca și aceste remedii simple, în intimitatea casei tale: comprese reci, ceaiuri din plante cu câteva cuburi de gheață, aplicarea unor uleiuri esențiale cu efect calmant (ulei de mentă ori ulei de lavandă).

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW