13.9 C
București
luni, 17 mai

Cum se curăță mașina de cusut

Croitoria reprezintă un vechi și îndrăgit meșteșug, totodată un hobby care are tot mai mulți adepți, pentru că este util, relaxant și un mod de a obține haine, accesorii și decoruri unicat, realizate de oameni iubitori de frumos, pentru case cu suflet 

Aceste mici opere de artă n-ar fi posibile fără mașini de cusut și brodat, care să înlesnească croirea, asamblarea și finisarea diferitelor obiecte pentru îmbrăcăminte și design interior. Iar ca funcționarea lor să fie corespunzătoare, este necesar să știți cum se curăță mașina de cusut, ca să obțineți rezultatele dorite, fără blocaje în funcționare sau alte incidente.

Iată câteva recomandări utile atunci când vreți să curățați mașini de cusut și brodat:

Pregătiți instrumentele pentru curățare mașină de cusut

Atunci când constatați că s-au acumulat scame și fire între piese, iar funcționarea este vizibil îngreunată, este momentul să curățați mașina de cusut, așa că  pregătiți instrumentele necesare: peria moale de nylon pe care ați primit-o în pachet atunci când ați cumpărat mașina de cusut, plus o perie îngustă de cosmetică, sau chiar o periuță de dinți cu peri moi, pentru a îndepărta scamele din jurul bobinei sau de sub placa de ac. 

Este recomandat să aveți la îndemână și un ac sau o pensetă, ca să le utilizați la nevoie, pentru eliminarea unor ațe și scame mici,  care nu pot fi periate.

Aduceți și substanțele de curățare pe care vi le-ați procurat din timp: uleiul special primit odată cu mașina, plus spray profesional pentru curățarea și degresarea utilajelor textile, spray pentru curățarea reziduurilor de pe suprafețe dure.

Rețineți că toate operațiunile de ștergere, ungere sau curățare pentru  mașini de cusut și brodat se realizează doar după ce mașina este oprită și este scoasă din priză. Înainte să ungeți mașina de cusut cu ulei special, îndepărtați  scamele și praful cu ajutorul periuței sau cu aspiratorul special.

Desfaceți mașina de cusut și aplicați substanțele de lubrifiere

Desfaceți capacul mașinii de cusut, ca să aveți vizibilitate și acces în zonele care cuprind, acul, suveica și rotorul de la suveică.

Evitați să curățați mașina de cusut prin suflare, pentru că nu rezolvați mare lucru. Chiar dacă vi se pare că pe moment ați îndepărtat scamele și praful, acestea nu sunt eliminate din corpul mașinii, iar saliva produce un plus de umezeală care poate să provoace deteriorări serioase.

Nici folosirea de spray cu aer comprimat nu este o idee grozavă, deși sunt destui oameni care apelează la această soluție, pentru că este comodă și la îndemână. Riscul este ca aerul comprimat să sufle toate scamele în interiorul mașinii, și doar suveica să pară curată, iar restul de murdărie să fie sub carcasa închisă.

Cel mai indicat este să utilizați ulei de mecanisme fine, special pentru mașini de cusut și brodat, pentru că este un tip de ulei special care nu se întărește.  Aplicați câteva picături de ulei la rotorul de la suveică și pe tija care se mișcă și determină ridicarea și coborârea acului de cusut. Asigurați-vă că zona este bine curățată și lubrifiată, pentru că altfel există riscul să se formeze un inel de scame, ce împiedică mișcarea de piston a tijei.

După lubrifiere, folosiți mașina de cusut pe o bucată de material ca să testați funcționarea ei și să îndepărtați surplusul de ulei care riscă să păteze hainele pe care urmează să le coaseți. Insistați până când ața este curată, iar cusătura nu mai prezintă urme uleioase. 

Întrețineți corespunzători mașina de cusut între două curățări

Un aspect important pentru mașini de cusut și brodat îl reprezintă întreținerea corespunzătoare între două sesiuni de curățare. Iată care sunt cele mai importante aspecte care țin de întreținerea zilnică a unei mașini de cusut și brodat:

  • Acoperiți mașina de cusut cu husă specială sau capac de protecție, ca să nu intre praf în interior;
  • Schimbați periodic acul de cusut conform indicațiilor de utilizare;
  • Alegeți ace potrivite, în funcție de grosimea materialului, pentru ca mașina să fie fiabilă și piesele metalice să nu fie suprasolicitate;
  • Dacă utilizați rar mașina de cusut, este de ajuns curățarea înainte de fiecare sesiune de cusut, iar dacă lucrați aproape zilnic, atunci întreținerea corespunzătoare constă în aplicarea săptămânală a lubrifianților;
  • Apelați anual la verificarea efectuată de un profesionist care, pe lângă curățare și lubrifiere, să asigure și reglarea tensiunii diferitelor componente și curățarea locurilor greu accesibile din interiorul mașinii.

Rețineți aceste recomandări și curățați periodic mașina de cusut, pentru rezultate bune în activitatea de croitorie, brodat, creație de huse, draperii și alte accesorii de design interior.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW