Cum se păstează corect vinul, pentru cea mai bună experiență de consum

Vinul este una dintre cele mai populare băuturi din România și din întreaga lume. Magia acestei licori constă în faptul că poate fi consumată atât în mod independent, cât și alături de prieteni sau familie. Un vin Timbrus este varianta ideală pentru a însoți o carne slabă, o porție de paste sau chiar și o salată, însă el poate fi alături de tine chiar și atunci când porți o discuție la ceas de seară cu prietenii ori cu partenerul de viață. Pentru a te putea bucura la maximum de proprietățile, gustul și savoarea unui vin, este foarte important să știi că modul în care îl depozitezi și păstrezi trebuie să fie unul adaptat la specificul băuturii. 

Vinul trebuie tratat cu foarte mare respect, deoarece este o băutură cu personalitate, a cărei calitate poate fi influențată inclusiv de poziția în care este depusă sticla. Și lumina, temperatura din spațiul de depozitare sau umiditatea sunt factori ce pot face diferența dintre un vin care își pierde din substanță odată cu trecerea timpului și unul care se supune regulii conform căreia vinul devine tot mai bun pe măsură ce este mai vechi. Cu ajutorul acestui ghid, vei putea descoperi cum trebuie să păstrezi corect vinul, în funcție de tipul său și de caracteristicile pe care le are. 

Când trebuie consumat un vin Timbrus, în funcție de culoare

Vinul moldovenesc este unul dintre cele mai de calitate vinuri pe care le poți cumpăra în România. Datorită calităților viței de vie cultivate peste Prut, licoarea obținută de producătorii din zonă este una delicioasă și recomandată de experții de pretutindeni. Este și cazul sortimentelor de vin Timbrus, pe care le poți achiziționa în diverse culori: roșu, rose și alb. Află cât îl poți păstra înainte de consum, în funcție de acest criteriu:

  • vinul roșu (sec) – poate fi depozitat și păstrat până la 20 de ani. Perioada ideală de învechire este, însă, undeva sub această bornă, dar peste 15 ani. Firește, vinul poate fi consumat și mai târziu, dar potențialul său maxim este atins între 15 și 20 de ani de la data producerii. După 20 de ani, însă, un vin roșu devine prețios, datorită faptului că se transformă în vin de colecție. 
  • vinul alb și vinul rose – aceste sortimente de vin nu trebuie să fie păstrate mai mult de 5 ani, înainte de a fi consumate. Procedeele prin care sunt obținute, dar și specificul strugurilor albi, le fac să își piardă din intensitatea aromei după trecerea acestei perioade. Dacă nu sunt respectate condițiile optime de păstrare, durata de învechire scade, iar vinul trebuie consumat mai rapid. 

La ce temperaturi se păstrează vinul

Și temperatura este un factor foarte important, de care trebuie să ții cont atunci când depozitezi vinul. Dacă ești colecționar, probabil ai deja amenajat un spațiu special. Poate fi un beci, o pivniță sau o cameră amenajată în mod express în casa ta. De regulă, cea mai populară variantă este cea a pivniței, deoarece acolo este mai ușor de menținut o temperatură scăzută, în mod constant, indiferent de situația meteo. Iată care este această temperatură, pentru fiecare tip principal de vin:

  • vinul alb trebuie păstrat la temperaturi care să nu depășească valoarea de 10 grade, dar să nu scadă nici mai jos de 8 grade;
  • vinul rose este ideal a fi păstrat la temperaturi de 10-12 grade;
  • vinul roșu poate fi depozitat la temperaturi nu mai mici de 12 și nu mai mari de 16 grade.

Umiditatea, lumina și poziționarea sticlelor

Un alt aspect ce influențează o bună păstrare a proprietăților vinului este nivelul umidității din spațiul de depozitare. Aceasta trebuie să fie undeva la 60-75%, interval optim pentru a se evita uscarea dopului, dar și formarea de mucegai în sticlă. În privința poziționării sticlelor, acestea trebuie plasate la orizontal. Pe rafturi, vinurile se vor poziționa de jos în sus, în funcție de temperatura de depozitare ideală. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât vinul trebuie să stea mai sus. După culoare, vinul alb stă pe rafturile cele mai de jos, iar vinul roșu stă pe rafturile de sus. În ceea ce privește lumina, aceasta trebuie să fie cât mai slabă, deoarece razele UV afectează calitatea vinului.  

Dacă vrei să cumperi vin de calitate și să afli toate detaliile despre proprietățile sale, în așa fel încât să te asiguri că îi poți asigura condițiile de păstrare optime, accesează WineMe.ro. Vei descoperi vinuri la prețuri excelente, de la producători de top. 

- PROMO - img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW