Dan Mihai Bârliba, Doctor în Filosofie şi Logică
Curierul Naţional împlineşte, la 5 decembrie 2023, frumoasa vârstă de 33 de ani. Este o aniversare care se măsoară în împliniri semnificative şi, totodată, în planuri promiţătoare – un adevăr aplicabil la această realitate fixată în literele tiparului. Însăşi imaginea perenă, asociată gazetei, are o simbolistică generoasă: un vechi poştalion românesc, purtător de veşti bune, dar şi de călători aşteptaţi cu drag la casele lor.
Se cuvin sincere cuvinte de recunoştinţă, adresate artizanului acestui valoros proiect editorial: jurnalistul de aleasă vocaţie şi profundă informaţie, Valentin Stelian Păunescu, pe care am avut onoarea şi şansa de a-l cunoaşte cu mulţi ani în urmă, pe vremea studenţiei mele, când mă cucerise universul literelor tipărite. Mi-am exprimat câteva gânduri înscrise sub aura respectului profund faţă de acest neobosit slujitor al presei în urmă cu câteva luni, într-un număr al prestigioasei gazete naţionale, şi nu îmi rămâne decât să le reiterez acum ca o îndatorire de suflet şi de conştiinţă.
Mărturisesc că după apariţia, în peisajul gazetăriei româneşti, a acestei publicaţii, obişnuiam să răsfoiesc filele sale, ajunse periodic la Consulatul României de la Istanbul în timp ce lucram ca înalt funcţionar în problematica economică a Mării Negre, regăsind în ele subiecte de real interes inclusiv pentru munca mea, desfăşurată pe “meterezele” vieţii internaţionale. Uneori, trimiteam prin fax scurte relatări despre proiectele concrete, asumate de organizaţia regională al cărei Secretar General Adjunct eram în perioada respectivă, bucurându-mă firesc de publicarea lor operativă.
Am fost şi sunt impresionat de cultul statornic pentru adevăr, manifestat de toţi cei care i-au făcut posibilă o existenţă respectabilă în mass-media, rezistând cu stoicism faţă de tendinţele de răstălmăcire a realităţilor ori declaraţiilor, de comercializare a unor ştiri false, trunchiate sau chiar tendenţioase care se vindeau destul de bine. Sobrietatea şi obiectivitatea au constituit două repere solide ale afirmării gazetei de la începuturile sale până în perioada actuală – fapt care merită felicitările mele. Ziarul sărbătorit în aceste zile în nota lucidităţii şi a optimismului găzduieşte informaţii, articole de analiză şi documentare, comentarii, declaraţii, interviuri, reportaje, recenzii, materiale foto, iar domeniile abordate sunt de o lăudabilă şi binevenită diversitate: economie, agricultură, sănătate, comerţ şi finanţe, educaţie, sport şi turism, artă, divertisment şi cultură, tehnică şi ştiinţă, populaţie, “vârsta a treia” şi tineret, diplomaţie şi relaţii internaţionale. Despre ultima zonă menţionată voi scrie câteva cuvinte în virtutea vocaţiei mele de peste patru decenii, la care nu aş putea renunţa atât de uşor. Am constatat calitatea condeielor care trimit corespondenţe documentate din diferite locuri ale planetei, precum şi echilibrul tematico-politic al abordării acestei problematici complexe. Parafrazându-l pe gânditorul antic Terentius, aş susţine că nimic din ceea ce înseamnă agendă europeană şi internaţională nu este străin gazetei create în urmă cu 33 de ani. Dispun în acest sens de multe reacţii colegiale pe plan diplomatic intern şi extern, dominate de aprecieri favorabile la adresa materialelor publicate şi, implicit, a unei politici redacţionale profesioniste ce promovează realismul şi echilibrul analitic.
Sunt onorat că am actualmente posibilitatea de a colabora săptămânal la acest cotidian prin unele însemnări din domeniile unde încă am o anumită expertiză şi, de asemenea, un fond de amintiri şi de impresii de la faţa locului. Desigur, voi face cu mare plăcere viitoare demersuri similare din conştiinţa că ele folosesc informării cititorilor mei de diverse vârste şi preocupări.
Curierul Naţional dispune de bogate resurse creative care îi pot asigura sincronizarea cu Timpul şi cu timpurile, proiectându-se mereu cu competenţă şi talent jurnalistic nu doar în prezent, dar şi în viitor. Deci, nu îmi rămâne decât să îi urez respectabilei gazete create pe malurile Dâmboviţei în decembrie 1990: “La mulţi ani cât mai rodnici spre folosul general al presei române!”. Nu aveam cum să o uit, la acest moment aniversar, pe “sora cea mică” a Curierului Naţional de pe meleagurile Olteniei, căreia îi îndrept acum aceleaşi gânduri şi urări (în calitate de colaborator ocazional al Gazetei de Sud).