Mecanismul formatului de cooperare China – Statele Europei Centrale și de Est (China-ECE, „Cooperarea 17 + 1”) a început de la zero și s-a dezvoltat în profunzime. Acest mecanism a trecut prin trei etape de dezvoltare: perioada de pornire (2011-2012), perioada de aur (2012-2017) și perioada dificultăților (2017-prezent). În prezent, cooperarea dintre China și statele ECE a intrat într-o zonă a dificultăților. Cât va dura această perioadă și dacă va intra cooperarea 17 + 1 într-o nouă etapă de dezvoltare, merită o atenție sporită.
1. Perioada de lansare a cooperării China-ECE
China și statele din Europa Centrală și de Est au lansat un dialog formal în domeniul economico-comercial în 2011. După un an de pregătire, mecanismul de cooperare China-ECE a fost lansat oficial în 2012. Începutul cooperării nu ar fi putut fi realizabil fără contextul erei de dezvoltare economică rapidă a Chinei. În perioada celei de-al 11-lea plan cincinal, creșterea rapidă a economiei chineze a furnizat o forță motrice importantă pentru cooperarea economico-comercială dintre China și statele ECE. Anul 2011 a fost primul an al celui de-al 12-lea plan cincinal al Chinei și un moment important în dezvoltarea relațiilor China-UE. China a ținut să exploreze noi domenii pentru extinderea cooperării chino-europene, menținând dezvoltarea normală a relațiilor lor economice și comerciale. Promovarea cooperării sub-regionale cu UE a devenit o nouă perspectivă pentru China pentru a-și dezvolta relațiile cu UE. Din 2008, odată cu izbucnirea crizei financiare globale și a crizei datoriilor europene, statele din Europa Centrală și de Est au început să caute noi oportunități de dezvoltare. Realizările economice remarcabile ale Chinei au trezit un interes puternic și au atras atenția țărilor, ceea ce a și pus bazele solide pentru cooperarea China-ECE.
Forumul de cooperare economică și comercială China-ECE desfășurat în 2011 poate fi considerat ca o parte a lansării formatului de cooperare China-ECE și o previzualizare importantă înainte de instituționalizarea formală a formatului. În iunie 2011, E.S. dl. Wen Jiabao, Prim-ministrul Consiliului de Stat al Chinei în acea perioadă, a vizitat Ungaria, făcând primul pas în cooperarea economică și comercială formală dintre China și statele ECE. China a propus ca statele ECE să poată servi drept poartă pentru cooperarea China-UE. În același timp, China a subliniat că statele ECE sunt considerate prieteni de încredere și parteneri importanți și a propus creșterea investițiilor în infrastructură în Europa Centrală și de Est, a propus o serie de măsuri specifice de cooperare cum ar fi înființarea unui fond special de investiții, toate acestea au pus o bază importantă pentru prima întâlnire a liderilor. În aprilie 2012, a fost lansat oficial formatul de cooperare China-ECE (cooperarea 16 + 1).
2. Perioada de aur a cooperării China-ECE
Cooperarea China-ECE a intrat într-o perioadă de aur de dezvoltare imediat după ce a fost înființată. Cooperarea a atins un nivel ridicat de amploare și influență. În această perioadă, datorită eforturilor concertate ale tuturor părților, mecanismul de cooperare China-ECE a fost îmbunătățit în mod constant și au fost înființate o varietate de platforme de cooperare profesională care includ turismul, infrastructura, finanțele, think tank-urile, agricole și alte domenii, cu un număr tot mai mare de participanți. Scara cooperării dintre China și statele ECE în domeniile economiei și comerțului, investițiilor, educației, culturii și think tank-urilor a crescut considerabil. În septembrie 2013, președintele Xi Jinping a propus inițiativa „Belt and Road”, care a inclus 16 țări din Europa Centrală și de Est în lista țărilor de-a lungul „Belt and Road”. Au fost lansate proiecte precum linia de cale ferată Budapesta-Belgrad și Ruta rapidă terestră şi maritimă China-Europa, iar trenurile de marfă China-Europa au fost puse în operare rând pe rând. În plus, vizitele frecvente la nivel înalt au stimulat, de asemenea, entuziasmul pentru cooperarea dintre China și statele ECE. Sub îndrumarea politică a liderilor ambelor părți, China și statele ECE au ajuns la un consens important în multe domenii, cooperarea dintre cele două părți a produs în mod continuu rezultate de înaltă calitate și a adus contribuții importante la promovarea relațiilor China-UE și la construirea „Belt and Road”.
Cu toate acestea, în același timp au apărut treptat probleme precum rezultate ale cooperării inegale dintre țări, progresul lent în unele proiecte emblematice și extinderea continuă a deficitelor comerciale în unele țări cu China.
3. Cooperarea China-ECE intră în perioada dificultăților
Din 2017, cooperarea China-ECE a înregistrat totuși progrese. Cooperarea pragmatică dintre cele două părți în domeniile economiei, comerțului și investițiilor a obținut rezultate fructuoase. Companiile chineze au continuat să își mărească investițiile în Balcanii de Vest, în special în proiectele de cooperare în investiții în Serbia. Există, de asemenea, puncte pozitive în cooperare pentru proiecte majore: proiectul podului Peljesac din Croația întreprins de o companie chineză a devenit prima licitație câștigată de firma din China într-un stat din Europa Centrală și de Est care a primit și sprijinul financiar din partea UE. Companiile chineze continuă să investească în proiectul Portului Pireu din Grecia și obțin rezultate pozitive; proiectul feroviar Ungaria-Serbia, deși a întâmpinat dificultăți, continuă în mod ordonat. De asemenea, schimburile și cooperarea interumană și culturală între China și statele ECE au menținut un nivel ridicat. Statele din Europa Centrală și de Est au găzduit, succesiv, Reuniunea de la Budapesta a șefilor de guvern China-ECE în 2017, Reuniunea de la Sofia în 2018 și Reuniunea de la Dubrovnik în 2019 și, mai mult, Grecia s-a alăturat cooperării China-ECE ca membru cu drepturi depline în 2019, care a actualizat formatul de cooperare „16 + 1” la „17 + 1”. În plus, China și Bulgaria și-au avansat relațiile bilaterale într-un parteneriat strategic în 2019, iar rețeaua de parteneriate China-ECE a devenit mai puternică.
Dar, în același timp, mediul intern și extern al cooperării Chinei cu statele ECE a suferit schimbări profunde. Incertitudinile în cooperare au crescut, iar factorii externi și problemele interne au fost suprapuse, ducând la dificultăți crescute în cooperare și generând astfel intrarea într-o perioadă a dificultăților.
4. Perspective și contramăsuri pentru cooperarea dintre China și CEEC
Perspectivele de cooperare dintre China și statele din Europa Centrală și de Est sunt, fără îndoială, strălucitoare. Cele două părți ar trebui să valorifice în continuare potențialul de dezvoltare al cooperării dintre China și CEEC și să rezolve problemele existente în cadrul cooperării. În primul rând, China și statele ECE ar trebui să mențină o bună cooperare economică, comercială și de investiții, să valorifice potențialul cooperării în producția de mașini inteligente, digitalizarea de înaltă precizie, precum și în alte industrii, să valorifice pe deplin potențialul complementarității reciproce în cunoștințe, resurse și piețe. Cele două părți ar trebui să consolideze cooperarea în schimburile interumane și culturale, să promoveze mai multe rezultate de cooperare în animație, jocuri, filme, producții de emisiuni la diferite posturi de televiziune, turism și educație, depunând eforturi pentru a obține rezultate câștigătoare și pentru industria culturală și pentru beneficiul social. În al doilea rând, China și statele ECE trebuie să rezolve problemele din cadrul cooperării în timp util și în mod adecvat. În special, aceasta implică aspecte precum deficitul comercial, proiecte de investiții dezechilibrate și dificultăți în accesul pe piața chineză pentru produsele agricole. În același timp, cele două părți trebuie să acorde mai multe eforturi pentru a consolida încrederea reciprocă politică, a aprofunda colaborarea economică și comercială și a ridica nivelul schimburilor interumane și culturale, punând astfel cooperarea China-ECE pe calea dezvoltării de înaltă calitate. În al treilea rând, trebuie să valorifice în continuare potențialul cooperării în jurul inițiativei „Belt and Road” și al altor inițiative importante, să înființeze conectivitatea multidimensională și să ridice nivelul cooperării pragmatice. În acest proces, statele ECE pot valorifica pe deplin avantajele geografice și logistice pentru aprofundarea și concretizarea cooperării China-UE privind conectivitatea.