2.2 C
București
sâmbătă, 6 martie

Daniel Barbu, urmărit penal de DNA

Fostul preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente (AEP) şi actualul candidat ALDE pentru europarlamentare, Daniel Barbu, a fost audiat miercuri de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) în dosarul în care trezorierul PSD Mircea Drăghici este urmărit penal pentru săvârşirea infracţiunilor de delapidare şi utilizarea banilor din subvenţii în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

Potrivit procurorilor DNA, Daniel Barbu, în calitate de președinte al AEP, a încălcat legislaţia privind urmărirea destinaţiei subvenţiilor acordate partidelor politice, informează G4media. De asemenea, DNA arată că liderul ALDE ,,ar fi stopat unele controale aflate în curs”.

Mai exact, fostul preşedinte al AEP ar fi dispus, în mod discreţionar, oprirea controalelor ce vizau o anume ,,formaţiune politică”.

,,În cauza mediatizată prin comunicatele nr.294/VIII/3 din 2 aprilie 2019 și nr. 372/VIII/3 din 22 aprilie 2019, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale față de o persoană care, la data faptelor, deținea funcția de președinte al Autorității Electorale Permanente (AEP), cu privire la săvârșirea infracțiunii de neurmărire conform legii a respectării destinației subvențiilor (prev. de art. 10, lit. b, teza a II-a din Legea nr. 78/2000).
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 27 mai 2017 – 27 februarie 2019, în calitate de președinte al Autorității Electorale Permanente, suspectul nu ar fi urmărit, conform legii, destinația subvențiilor acordate formațiunilor politice, în sensul în care nu ar fi dispus, potrivit Legii finanțării activității partidelor politice (art. 44 din Legea nr. 334/2006 republicată), verificări anuale pentru fiecare partid, privind respectarea prevederilor legale referitoare la venituri (inclusiv cele provenite din fonduri publice, subvenţii) şi cheltuieli – ar fi stopat următoarele controale aflate în curs.
Concret, printr-o adresă din data de 22.01.2019, ca urmare a unei scrisori adresate Autorității Electorale Permanente de către trezorierul unui partid, în calitate de președinte al AEP, suspectul ar fi dispus, în mod discreționar, oprirea controalelor inițiate prin ordine de serviciu de către directorul structurii competente, controale ce vizau respectiva formațiune politică.

În dispozițiile Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale nu există nicio prevedere legală care să permită oprirea unui control dispus de directorul stucturii competente din cadrul AEP.

Deși a luat cunoștință prin angajații AEP de ”unele nereguli cu referire la utilizarea subvențiilor”, nu a fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajați săi de a se relua controalele suspendate din dispoziția sa, preferând să își dea demisia în data de 27.02.2019 din funcția de președinte al AEP.
La data de 24 aprilie 2019, persoanei i s-a adus la cunoștință calitatea de suspect în conformitate cu prevederile art. 307 din CPP.

„Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție” se arată în comunicatul transmis de DNA.

Amintim că Mircea Drăghici a fost pus sub urmărire penală de către DNA pentru utilizarea subvențiilor de partid în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate și pentru delapidare.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW