„E pur și simplu o durere de masea, nu e nimic grav”. De fapt, totul e grav la o durere de măsea. Te-ai gândit vreodată la asta? Nu, nu vrem să te speriem, însă e îngrijorător procentul de oameni care cred că durerile de dinți sunt normale.
Sau că sunt cauzate de „curent”. Știai că, de fapt, „a fi tras de curent” e un concept fără niciun fundament științific, concept care există doar în regiunea noastră? Alături de dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog, ți-am pregătit 4 dintre cele mai comune cauze ale durerilor dentare – și nu, nu sunt legate de curent cu siguranță.
Sensibilitatea dentară
O persoană cu dinți sănătoși va putea să ia o gură dintr-o ceașcă de ceai fără să simtă durere – în schimb, pentru cineva cu sensibilitate dentară, orice aliment / băutură prea rece sau prea fierbinte nu va face decât să declanșeze o durere cruntă.
De ce apare sensibilitatea dentară? Ei bine, atunci când smalțul dintelui este slăbit, este lăsată dentina la iveală, ceea ce conduce la sensibilitate și, implicit durere dentară. Sensibilitatea dentară nu e normală – la primele ei semne, prezintă-te la stomatolog pentru tratamentul potrivit, pentru că nu va trece de la sine. De fapt, ține minte asta despre orice durere de dinți: nici nu trece, nici nu apare de la sine.
Dureri dentare cauzate de alte afecțiuni
„Nu am probleme cu dinții și totuși uneori mă dor măselele”.
Auzim asta des, iar răspunsul este simplu: durerea dentară nu este întotdeauna provocată de o afecțiune la nivelul cavității orale. Iată câteva dintre cauzele indirecte care conduc la durere dentară:
- dureri de cap persistente, migrene, indiferent de cauza lor
- durerile de urechi conduc și la durere dentară
- afecțiunile cardiace
- sinuzite, indiferent de tipul lor
- ulcerul aftos la nivelul cavității bucale
- purtarea aparatului dentar
- afecțiuni neurologice
- cancerul feței și cancerul pulmonar. – dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog
Cariile dentare
„Am doar o carie, nu e atât de grav” – nimic mai fals. Nu trebuie să aștepți să ai mai multe carii ca să mergi la stomatolog. Inclusiv o singură carie – care poate să fie interdentară, invizibilă și inițial „inofensivă” – poate cauza niște dureri crunte de dinți, așa că asigură-te că nu le lași netratate.
Abcesul dentar
Abcesul dentar este denumirea afecțiunii dentare prin intermediul căreia apare o pungă cu puroi fie la baza dintelui – la nivelul gingiei, fie în interiorul osului care are drept rol susținerea dinților pe arcada dentară. Apare atât la copii, cât și la adulți – dr. Alexandra Mircea, medic stomatolog
Dacă simți o durere bruscă și extraordinar de intensă, e posibil să te lupți cu un abces dentar – acesta vine cu niște dureri crunte de dinți, episodice, dar și cu umflarea dinților și gingiei.
Așadar, spune-ne: încă mai crezi că te dor dinții din cauza curentului? Sperăm că nu – și mai sperăm și că oamenii vor înțelege importanța vizitelor la stomatolog pentru sănătatea lor generală, nu doar pentru sănătatea cavității orale.