sâmbătă, 30 mai, 2020
13.4 C
București

De la a 13-a pensie ungurească, la sănătatea mentală zeelandeză

35 de studenți ai Facultății de Relații Economice Internaționale au sintetizat pachetele de măsuri economice și sociale adoptate în 35 de state ale lumii și de către Comisia Europeană, în criza generată de pandemia Coronavirus, în cadrul seminarului masteral on-line de Guvernanță Economică Europeană, proiect coordonat de conf. univ. dr. Andreea PAUL.

Intensitatea intervențiilor publice diferă, în pofida mecanismelor similare aprobate, pe care le regăsim în bună măsură și în pachetele adoptate de România. De pildă, compensările statului pentru salariile angajaților se ridică între 40% și 100% pentru domeniile și companiile afectate. Guvernanța economică de criză a luat însă forme inedite la nivel global, de neimaginat până la această criză sanitară, atipică din punct de vedere economic și social, de la culoarele verzi europene, la înjumătățirea obligatorie a costurilor chiriilor pentru spațiile comerciale grecești în starea de urgență, garantarea călătoriilor danezilor în cazul falimentului agențiilor de turism, cea de-a ”13-a pensie” ungurească, ”concediu special” cipriot, până la ”pachetul de eliberare” cehesc, împrumuturi fără dobândă pentru sportul elvețienilor sau ”campania de asistență on-line de sănătate mentală” zeelandeză, ca să dau doar câteva exemple. Pentru informații complete, decidenții publici și privați pot accesa sinteza integrată, liber accesibilă on-line, iar pentru informații suplimentare accesați hyperlinkurile active din text, cu un click pe cuvintele sau cifrele marcate cu albastru care vă conduc către sursele originale de documentare ale studenților noștri masterali. Este de apreciat efortul celor 35 de studenți masteranzi, aflați la începutul carierei lor profesionale, care colaborează pentru prima dată într-un proiect colectiv on-line și pe care îi regăsiți nominalizați.

Suedia reprezintă o excepție notabilă prin implicarea populației în procurarea de bunuri necesare persoanelor de peste 70 de ani și unde măsurile sociale diferă semnificativ de cele adoptate în celelalte state ale lumii, un model de implicare civică pentru toate regiunile lumii.

Emiratele Arabe Unite s-au remarcat prin inovare și crearea în premieră a unui centru de depistare a noului coronavirus care le permite șoferilor să fie testaţi fără să-şi părăsească maşinile, iar rezultatele sunt primite în aproximativ 5 minute.

Ministerul Educației olandez a alocat un fond special de 2,5 milioane euro pentru distribuirea de laptopuri copiilor din medii cu venituri mici. Scopul acestei inițiative este de a le permite elevilor defavorizați să continue educația online.

Norvegia a adoptat o schemă de compensare pentru cheltuieli inevitabile de afaceri, iar Germania își protejează chiriaşii de o posibilă reziliere a contractelor de închiriere până la sfârşitul lunii iunie 2020, chiar şi în situaţia în care nu şi-ar plăti integral chiriile.

Pachetul japonez pentru stimularea economiei se ridică la spectaculosul efort de 20% din PIB-ul țării.

- Publicitate -

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Dumitru Comănescu a devenit cel mai bătrân om din lume

Dumitru Comănescu a devenit cel mai bătrân om din lume, după decesul lui Bob Weighton, la 112...

Un aligator legendar a murit în grădina zoologică din Moscova la vârsta de 84 ani

Aligatorul Saturn a murit de bătrânețe. În jurul lui s-a creat un mit: s-a crezut că a...

Ce categorii de părinți sunt cele mai afectate de mutarea în online a școlii

Părinții cu copii preșcolari și la nivelul de învățământ primar sunt cei mai afectați de mutarea școlii...

Cardul de sănătate nu va fi folosit până la 30 septembrie

Cardul naţional de asigurări de sănătate nu va fi utilizat până la data de 30 septembrie în...