joi, 28 mai, 2020
15.9 C
București

Decanul Facultății de Științe Politice îndeamnă studenții să voteze

Conf. univ. dr. Cristian Pîrvulescu, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice din cadrul SNSPA, transmite un îndemn la vot, un mesaj adresat tuturor studenţilor.

„A vota înseamnă a dovedi atât inteligenţa participării, cât şi aptitudinea de a cumpăni.

Dacă, acum o jumătate de secol, în mai 1968, studenţii revoltaţi din Paris scandau “Alegerile, o capcană pentru imbecili!” (Elections, piege a cons!), neputinţa lor de vota nu a schimbat lumea. Câţiva ani mai târziu, Jean-Paul Sartre prelua ideea într-un articol din Les Temps modernes şi scria, în ianuarie 1973, că votând “substituim, odată în plus, puterea legală cu cea legitimă. Ori, prima este precisă, de o claritate aparent perfectă, atomizând alegătorii în numele votului universal. A doua este încă embrionară, difuză, obscură ei însăşi: ea face posibilă, doar pentru un moment, o vastă mişcare anti-ierarhică şi libertariană care apare peste tot, dar nu este încă organizată.”

Cât de actuală pare dilema sartriană! Dar, oare, chiar poţi fi liber dacă nu votezi? Este chiar atât de stupid să te prezinţi la vot? A vota nu este doar împlinirea unui abstract şi alienant angajament civic, nu este doar prima şi cea mai simpla modalitate de a acţiona, ci este un mod de a fi împreună cu ceilalţi, de a fi parte, fiind în acelaşi timp tu însuţi. De ce să faci jocurile celor care vor să profite de absenţa ta pentru a-şi face simţită apoi prezenţa lor insuportabilă? De ce ar fi inteligent să te dispensezi de cel mai accesibil mod de a influenţa destinul?”

- Publicitate -

1 COMENTARIU

  1. Buna intentie !
    Dar, nu-i suficient. Straduiti-va mai mult, vis-a-vis de propria persoana ! Nu se poate sa nu puteti mai mult, gandindu-ma la PARVULESCU CEL BARAN, cel dinainte de ’89.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Guvernul dă 600 de milioane de lei pentru cheltuielile de carantină

Guvernul va aloca 600 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor de carantină din această perioadă.

Dan Armeanu (ASF): Pandemia Covid-19 – Impact scăzut asupra sistemului de pensii private

Vicepreşedintele ASF al Sectorului Sistemului de Pensii Private - domnul Dan Armeanu, a declarat:

Susținere a planului Comisiei Europene de către reprezentanții grupurilor politice din PE

După prezentarea planului de redresare europeană de către Ursula von der Leyen, și a angajamentului asumat de...