Statele Unite, relatează surse apropiate administrației Biden, își finisează planurile militare pentru a face față oricărui scenariu în caz de degradare a situației de la frontierele Ucrainei. Sunt luate în discuție inclusiv posibilități de trimitere a noi efective militare americane în cadrul NATO în spații sensibile legate de accentuarea tensiunilor provocate de Rusia la frontierele cu Ucraina. Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki, a declarat luni presei că Statele Unite «nu au exclus niciodată» posibilitatea întăririi mijloacelor militare americane în țările Europei de Est «înaintea oricărei invazii» ruse în Ucraina. Președintele Joe Biden, a subliniat Jen Psaki, a început să studieze opțiunile pentru trimiterea de soldați în țările Europei de Est, ca răspuns la desfășurarea de trupe ruse la frontiera ucraineană. Joe Biden s-a întreținut luni, în sistem videoconferință, cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și cu alți lideri europeni pe tema crizei ucrainene.
Nu sunt divergenţe între SUA și europeni în privința crizei ucrainene
În plan operațional, Statele Unite au plasat în alertă până la 8.500 de militari ce pot oricând fi plasați în sânul trupelor NATO în cazul invadării Ucrainei de către Rusia, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby. «Numărul trupelor pe care ministrul Apărării le-a plasat în alertă se ridică până la 8.500 oameni», a spus Kirby, subliniind că «nu a fost luată încă o decizie privind desfășurarea în acest moment de noi forțe în afara granițelor Statelor Unite», dar «este clar că rușii nu au la ora actuală intenția să amorseze o dezescaladare».
Surse de la Casa Albă au relatat că președintele Joe Biden s-a asigurat luni că «nu are niciun fel de divergenţe» cu europenii pe tema sancțiunilor fără precedent pe care le va impune Rusiei în cazul invadării Ucrainei. «Nu există ambiguitate», «nu există nicio divergență», a spus purtătorul de cuvânt al diplomației americane, Ned Price. «Știm acest lucru noi, dar îl știe și Rusia», a insistat Price.