6.6 C
București
sâmbătă, 24 octombrie

«Le Point» : Prezidențialele din România. Klaus Iohannis, de departe în fruntea scrutinului, cu peste 36% din voturile exprimate

Duminică, scrie «Le Point» citând France Presse, încă de la anunțarea rezultatelor parțiale, candidatul pro-european Klaus Iohannis se află de departe în fruntea primului tur de scrutin al prezidențialelor din România. El urmează să se confrunte în cel de-al doilea tur de scrutin cu candidata social-democrată Viorica Dăncilă.

« Este dată ca sigură realegerea lui Klaus Iohannis pentru un nou mandat prezidențial de cinci ani», a adeclarat pentru AFP analistul politic Andrei Țăranu. Partidul său, PNL, confirmă dinamica declanșată încă de la alegerile europene din luna mai, când și atunci s-a situat pe primul loc, ca purtător al idealurilor de integrare în proiectele comunitare. Viorica Dăncilă, al cărei guvern a fost înlăturat de către parlament luna trecută, dar și Partidul Social-democrat au pierdut în jur de 22 de procente de la triumful înregistrat la alegerile din 2016.

Viorica Dăncilă respiră ușurată

« Victorie, i-am învins pe social-democrați», a lansat Klaus Iohannis în fața simpatizanților strânși la sediul formațiunii sale politice… «Dar războiul nu s-a încheiat, mai avem de depășit încă o etapă peste două săptămâni». «Sunt mulțumită…vom fi în al doilea tur de scrutin, mulțumesc celor care au votat cu inima», a declarat la rândul său Viorica Dăncilă. PSD, formațiune care a dominat viața politică în ultimii 30 de ani, s-a temut că nu va intra în turul al doilea al prezidențialelor…

Social-democrații «nu mai au forță»

Klaus Iohannis, un luteran într-o țară ortodoxă, și-a axat campania pe apărarea statului de drept, amenințat, în opinia sa, de către social-democrați pe care i-a calificat drept «toxici» și «incompetenți», în pierdere de popularitate pentru că au încercat să «mlădieze» legislația anticorupție. Proiectele lor de reformare a sistemului judiciar au fost viu criticate de Comisia Europeană. Sub conducerea lor, România s-a manifestat mai puțin marcată de naționalism decât Polonia sau Ungaria. Cu toate acestea, de la revenirea la putere, PSD și-a multiplicat în ultimii trei ani discursurile suveraniste, prezentându-se drept apărător al românilor față de instituțiile comunitare. Social-democrații «nu mai au forță în absența unui lider puternic », a estimat analistul Andrei Țăranu, reamintind că fostul șef al acestei formațiuni politice, Liviu Dragnea, a fost încarcerat pentru corupție. Acuzați de corupție, social-democrații « trebuie să-și caute o nouă identitate », crede sociologul Vasile Dancu. Realegerea lui Klaus Iohannis, susține «Le Point», poate consolida curentul liberal în estul UE în fața partidelor naționaliste, după succesul progresiştilor în Slovacia și în Ungaria în cursul acestui an. La începutul lunii noiembrie, la București a fost instalat un guvern liberal condus de Ludovic Orban, în așteptarea rezultatelor alegerilor legislative prevăzute pentru finele anului 2020.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW