Guvernul Orban a lansat spre dezbatere publică proiectul de rectificare bugetară. Premierul afirma anterior că actul normativ va veni în sprijinul autorităților locale, prin asigurarea, spre exemplu, a fondurilor pentru buna funcționare, dar și mediului de afaceri, prin rambursarea TVA. Totodată, rectificarea va elimina cheltuielile „ce nu sunt necesare”.
Prin proiect, Ministerul Finanțelor scoate în lumină că deficitul bugetar estimat pe anul 2019 reprezintă 4,3% din PIB, și nu 2,76% cum susținea Guvernul Dăncilă. Creșterea economică este prognozată la 4%, comparativ cu cea de 5,5% pe care o stipula guvernarea PSD, la prima rectificare din 2019.
Execuția bugetară pe primele zece luni scoate în evidență faptul că veniturile bugetului general consolidat sunt în sumă de 261,1 miliarde lei reprezentând 25,3% din PIB, cheltuielile bugetului general consolidat sunt în sumă de 289,9 miliarde lei, reprezentând 28,1% din PIB cu un deficit de 28,83 miliarde lei, respectiv 2,8% din PIB peste nivelul de 2,76% din PIB cât a fost estimat deficitul bugetar pentru tot anul 2019 la prima rectificare bugetară, scrie B1TV.
Potrivit datelor operative înregistrate în primele 10 luni, veniturile bugetare colectate de ANAF prezintă o nerealizare de 8,3 miliarde lei față de program (grad de realizare de 96,5%).