Te-ai gândit că a venit momentul să adaugi încă un membru în familia ta? Meriți toate aprecierile pentru inițiativă, dar trebuie să știi de la bun început că adoptarea unui animal de companie este o mare responsabilitate.
Acesta nu îți poate comunica problemele de sănătate cu care se confruntă, așa că este de datoria ta să oferi o atenție sporită sănătății lui. Cainii au nevoie de deparazitări interne și externe periodice, așa că vizita la veterinar va deveni o rutină în familia voastră. În rândurile ce urmează, discutăm despre deparazitari caini – cum se realizează și unde o poți face în Suceava, care sunt cei mai întâlniți paraziți și cum îți dai seama că prietenul tău necuvântător are paraziți intestinali.
Care sunt principalii paraziți care cauzează probleme de sănătate pentru câini?
Înainte de a discuta despre deparazitarea internă și externă a câinilor, este important să cunoaștem inamicii. Așadar, paraziții sunt împărțiți în următoarele categorii:
1. Paraziți interni
La orice vârstă, patrupedul tău poate fi victima paraziților interni. Pe lângă disconfortul și posibilele boli pe care le pot dezvolta în organismul câinilor, acești paraziți pot fi transmiși și la oameni. Iată care sunt principalii paraziți intestinali pe care îi elimină deparazitarea internă:
- viermii lați;
- viermii inelați;
- viermii bici;
- viermii cu cârlig;
- protozoarele.
2. Paraziți externi
Chiar dacă plimbările în parc sunt benefice pentru câini, nu trebuie să uiți de pericolul care se află în iarbă. Iată care sunt principalii paraziți externi care sunt exterminați de deparazitarea externă:
- căpușele;
- puricii.
Cum îți dai seama dacă prietenul tău patruped are paraziți intestinali?
Dacă ești din Suceava și vrei o deparazitare internă și externă pentru cățelul tău, Nord Vet este un cabinet veterinar la care te poți adresa cu toată încrederea. Găsești pe nordvet.ro detalii despre acest serviciu, programul de funcționare, locația și tarifele.
Totuși, pentru a putea demara procesul de deparazitare internă, în principal la câini, trebuie să cunoști simptomele afecțiunilor. De obicei, paraziții intestinali la câini sunt depistați printr-o analiză a fecalelor. Astfel, pot fi descoperite ouăle lor sau părți din viermii eliminați.
Diagnosticul mai poate fi pus și prin analiza simptomelor câinelui. Iată care sunt cele mai comune în caz de paraziți intestinali:
- scădere în greutate, chiar dacă prietenul tău necuvântător are un apetit sănătos;
- abdomen balonat;
- apatie;
- vărsături;
- diaree;
- oboseală;
- anemie;
- pierderea luciului blănii și pielii;
- gingii palide.
Cum se face deparazitarea internă la câini?
Dacă suspectezi că prietenul tău necuvântător s-ar confrunta cu paraziții interni, cel mai bine este să te adresezi medicului veterinar. Acesta este cel mai în măsură să îți recomande un tratament adecvat pentru câini și să te sfătuiască cu privire la efectele secundare ale acestuia.
Nu uita că, dacă ești din Suceava și ai nevoie de deparazitare internă sau externă pentru cățelul tău, te poți adresa cu încredere cabinetului veterinar Nord Vet.
Cum se face deparazitarea externă la câini?
Prin comparație cu paraziții interni, paraziții externi sunt mai ușor de detectat. Îi poți observa cu ochiul liber. Atunci când aceștia se instalează, câinele va începe să se scarpine în zona gâtului, a capului și a urechilor.
Cum detectezi puricii? Ei bine, prin pieptănarea câinelui, de preferat ca acesta să fie așezat pe o suprafață de culoare albă. Punctele mici și negre căzute din blană sunt excrementele puricilor. Dacă verifici atent blana câinelui, poți detecta puricii și fără pieptănare. Aceștia, de obicei, sar.
Cum detectezi căpușele? Va fi nevoie să îndepărtezi blana câinelui pentru a-i putea vedea pielea, în special cea din zona capului, gâtului și urechilor.
Revenind, deparazitarea externă a câinilor se poate face prin mai multe metode. Este vorba despre:
- pipete spot-on antipurici sau soluții antiparazitare cu aplicare cutanată;
- comprimate masticabile administrate direct în cavitatea bucală;
- spray și șampoane cu acțiune antiparazitară;
- pudre antiparazitare.
Ideal ar fi să te prezinți la medicul veterinar și pentru un tratament corespunzător antiparaziți externi. El îți va recomanda o soluție eficientă, însă prietenoasă cu pielea prietenului tău, pe baza unui consult de specialitate.
Cum poate fi prevenită infectarea cu paraziți a câinilor? Ei bine, se aplică principiul „mai bine previi, decât să tratezi”. Prezintă-te cu regularitate la cabinetul veterinar pentru investigații de rutină și nu uita să fii atent la simptomele pe care le prezintă prietenul tău necuvântător.