0.2 C
București
joi, 28 ianuarie

Despre piețe și pieţarii… politici

Iureș mare în țară. S-au închis piețele. Comercianții și producătorii se revoltă. Pensionarii sunt în panică și acuză guvernul. Politicienii nu au ratat mingea ridicată la fileu în perioada de campanie electorală. Parlamentul urmează să voteze o inițiativă legislativă având ca subiect redeschiderea piețelor pentru… salvarea micului producător român. Hai să fim serioși! Pandemia nu trebuie exploatată demagogic în scop pur electoral.

Guvernul este vinovat. Așa și este. Nu a reușit să comunice coerent și să explice de ce a luat această decizie. Din punct de vedere politic, a riscat voturile. Nu numai ale micilor producători, dar şi ale comercianților, pensionarilor, ale celor din industria HORECA etc. La suprafață lucrurile așa se văd. Însă decizia este bazată pe analizele experților, care nu pot fi puse la îndoială. Aici este problema. Fundamentarea nu a fost comunicată pentru ca oamenii să înțeleagă situația reală și care este riscul unei creșteri a ratei de infectare cu virusul COVID și a numărului de morți. Guvernul anunță că vor fi luate măsuri de compensare a pierderilor din economie, experţii pe care ne-am obișnuit să-i ascultăm zi de zi la emisiunile de televiziune tac, iar politicienii exultă, arătând un interes lacrimogen față de țăranul român.

Soarta micilor producători nu a fost pecetluită de COVID, ci de lipsa crasă de interes față de sectorul agricol. Cu un potențial de a asigura alimente pentru o piață de 80 de milioane de consumatori, Banca Mondială susține acest lucru, pe tarabe avem 90 la sută de produse din import și doar 10 procente produse locale. Toate guvernele poartă această vină, dar politicienii se fac că plouă. Am avut și avem la dispoziție consistente fonduri europene tocmai pentru sustienerea și dezvoltarea micilor exploatații agricole. Unde sunt sistemele de irigarare, unde sunt spațiile de depozitare și procesare primară a produselor agricole, unde sunt asociațiile de producători, unde sunt marile piețe en-gros? Banii Băncii Mondiale acordați acestor piețe care puteau asigura producătorilor predictibilitate și posibilitatea vânzării produselor s-au dus pe “apa sâmbetei” Așa că, logic, măsurile de sprijin nu prea le vedem și acum constatăm că, în mediul rural, peste 51 la sută din populația României trăiește în sărăcie. Sunt “agricultori” care depind de ajutor social-electroral. Închiderea temporară a piețelor nu va schimba aceste lucruri. Adevărat, sunt pierderi provocate de pandemie, pierderi care, în mod normal, ar trebui compensate prin ajutoare de stat cum s-a procedat în perioada secetei. Dar, din păcate, despre acest lucru nu se vorbește. Este și normal atât timp cât este imposibil să cuantifici paguba din piețe. Poți proba pierderile din stoparea vânzării produselor agricole? Categoric, nu. Nu există documente justificative. Ce să mai vorbim despre bonuri fiscale? Guvernul a greșit că nu a oferit alternative de despăgubire temporară a celor care vând în piață. Restul este demagogie electorală ieftină. Cum era de așteptat, demagogia prinde și se vinde ca “la piață”. Pentru un pumn de voturi, se găsesc soluții. Piețele se vor redeschide, dar nu se va schimba nimic, cum nici “pieţarii politici” nu vor dispărea.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

  1. ” Guvernul este vinovat. Așa și este … ” . Ete, ca nu este ! Guvernul de acum , precum toate cele dinaintea-i fura doar frunze-n vant . Nu guvernele guvernara , ci otrepele . Candva, Basescu zicea : ” Romania, stat mafiot ; na, ca stiu ce zic ! “

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW