Președintele Statelor Unite a luat o decizie ce a surprins întreaga lume, fiind știut faptul că Statele Unite sunt primul contributor la fondurile aflate la dispoziția acestei agenții sub egida ONU, cu sediul la Geneva. Președintele american a anunțat marți suspendarea contribuției americane la bugetul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), pe care o consideră vinovată de comiterea a „numeroase erori” în abordarea epidemiei Covid-19 și o acuză de o apropiere prea mare de China. „Lumea, a lansat Donald Trump – într-o declarație de o rară violență – a primit un imens număr de informații false referitoare la transmiterea și mortalitatea” provocate de coronavirus.
Corespondenți de presă, analiști politici au primit decizia luată de Donald Trump cu multă dezamăgire, ea venind într-un moment în care întreaga lume este copleșită de efectele unei pandemii mondiale ce continuă să ucidă zilnic mii de persoane. Decizia președintelui american intervine de asemenea într-un moment dramatic în Statele Unite. Este evident că America este cea mai îndoliată țară din cauza efectelor coronavirusului. Au murit deja 25.599 persoane și alte 600.000 sunt testate pozitiv, unele în stare gravă.
În lungul și violentul său „act de acuzare” la adresa OMS, Donald Trump va lipsi astfel organizația de cele 400 milioane de dolari atât de utili în acest moment critic al luptei cu Covid-19. Domnia sa a anunțat că „a sosit timpul pentru evaluarea rolului OMS în proasta gestionare și disimularea propagării” virusului ucigaș. Mai mult, președintele Trump a reproșat agenției ONU că s-a aliniat pozițiilor Chinei, țară pe care Washingtonul o acuză că, inițial, în decembrie, a ascuns gravitatea efectelor coronavirusului. În acest fel, pretinde președintele Trump, a fost împiedicată înăbușirea epidemiei „încă de la sursa sa, cu foarte puține victime”. În opinia președintelui Trump, Statele Unite „au datoria să ceară socoteală pentru cele întâmplate”.
ONU și OMS îi cer președintelui Trump să nu politizeze virusul
Liderul Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, i-a cerut încă de săptămâna trecută președintelui Trump să nu „politizeze” virusul ucigaș și să suspende, astfel, finanțarea americană a organizației pe care o conduce.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres i-a răspuns președintelui Trump – nu direct, ci într-o manieră indirectă – subliniind într-un comunicat că „acum nu este momentul reducerii finanțării operaţiunilor OMS sau ale oricărei instituții umanitare ce luptă cu virusul”. „Convingerea mea, a subliniat Guterres, este că OMS trebuie susținută întrucât are un rol esențial în efortul întregii lumi în războiul cu virusul… Numai o atitudine de unitate și de solidaritate va permite comunității internaționale să depăşească cu bine acest episod istoric”. Secretarul general al ONU a dat asigurări că o dată ce va fi depășită această criză „unică” va fi găsit timp pentru trecerea în revistă a condițiilor în care s-a ajuns la actuala situație fără precedent, cum a apărut virusul și cum s-a transmis atât de rapid în întreaga planetă. Lecţiile obținute vor fi esențiale pentru a putea reacționa în situații similare viitoare.
Foto: By DOD photo by U.S. Air Force Staff Sgt. Jette Carr – https://www.dvidshub.net/image/3127835/170127-d-gy869-006, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59529703
Are si el dreptatea lui , pai daca sunt specialisti trebuiau sa prevada si sa avertizeze concret statele sa isi inchida frontierele si China trebuia izolata o perioada de 2-3 luni pana se gata epidemia . Dar asa totul era deschis si ei se ingrijorau de ce potenta are virusul , fara sa avertizeze concret statele lumii sa isi inchida frontierele.
n-au facut nimic,stau pe lefuri de zeci de mii de dolari.Cand chinezii alergau cu arcanul si cu dronele ei spuneau ca la noi nu ajunge. sa dea socotela asa cu facem toti.