20.5 C
București
luni, 12 aprilie

Relaxare

„Relaxează-te, nu o face”… Așa începe hitul „Relax” al britanicilor de la Frankie Goes to Hollywood, de la începutul anilor ´80.

Încet, încet țările din Vestul Europei încep să își relaxeze măsurile sanitare. Nevoia de repornire a părților din economie care au fost înghețate de pandemie a devenit primordială.

În Statele Unite s-a ajuns într-o situație foarte încordată, asemănată de președintele Trump cu „Revolta de pe Bounty”.  Mai multe state se opun dorinței exprimate de Casa Albă de a permite ridicarea unora dintre restricții, astfel încât să se permită reîntoarcerea la muncă, în condițiile în care șomajul american ar fi crescut la aproape 15%!

În România, numărul corona-șomerilor urcă spre trei sute de mii iar al acelora care au trecut în șomaj tehnic a depășit un milion. În cazul acestora banii ar trebui să existe, atâta vreme cât ei au cotizat la bugetul asigurărilor sociale. Ce se va întâmpla însă cu milionul de români care au revenit în țară?.

Din păcate, nu există planuri din partea guvernanților privind ceea ce se va întâmpla din momentul în care izolarea va fi ridicată.

Știm doar că economia are o contracţie cuprinsă între 30 şi 40%, așa cum a spus ministrul Economiei, Virgil Popescu. Iar ministrul finanţelor, Florin Cîţu, spunea în urmă cu câteva zile că estimează o scădere cu cel puțin 20 miliarde lei a veniturilor la buget peste care se suprapunea o creștere a cheltuielilor de 13 miliarde lei. Datele de mai sus erau estimate înainte de prelungirea cu o lună a stării de urgență.

Răspunsurile sunt doar unele de strictă necesitate, care nu iau în calcul posibilitatea revenirii pandemiei din toamnă. Dl Orban a anunțat că statul este pregătit să suporte pentru două luni plata angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic, pentru ca apoi să fie susținut efortul companiilor prin plata unei părți din salariile celor care vor fi din nou angajaţi.

Până atunci, trebuie să ne relaxăm. Și așa cum a spus președintele Iohannis, „Staţi acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări!”

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW