Președintele american apreciază că acordul Brexit la care dna May a ajuns cu Bruxelles-ul ar putea afecta negativ viitoarele schimburi comerciale ale Londrei cu Washingtonul – argument ce vine ca o «mană cerească» în ajutorul conservatorilor adepți ai unui «Brexit dur».
În timp ce premierul britanic este angajat într-o luptă «pe viață și pe moarte» pentru a convinge Parlamentul britanic să aprobe textul acordului Brexit la care a ajuns la negocierile cu Uniunea Europeană, președintele Trump declara marți, la o întâlnire cu presa acreditată la Casa Albă, că acordul respectiv ar putea dăuna viitoarelor schimburi comerciale cu Washingtonul. Textul respectiv, a afirmat Trump, pare a fi «un foarte bun acord pentru UE…Va trebui să analizăm foarte serios dacă Regatul Unit este autorizat sau nu să facă schimburi comerciale. Dacă citiți acordul, el ar putea să nu autorizeze astfel de schimburi cu noi, ceea ce nu va fi un lucru bun, va fi un punct negativ al acordului», a susținut Donald Trump, exprimându-și speranța că dna Theresa May «va fi în măsură să facă ceva pentru a corecta această eventualitate».
Trump le oferă argumente oponenților acordului Brexit realizat de Theresa May
Trump, care încă din luna iulie a comentat negativ demersurile dnei May, reproșându-i că riscă să «ucidă» șansele de a încheia un acord comercial post-Brexit cu Statele Unite, vine acum cu comentarii ce alimentează din nou disputele și subminează eforturile premierului britanic, oferind argumente adepților «Brexitului dur» din Partidul conservator, începând cu fostul ministru de Externe, Boris Johnson. Acesta reproșează actualului text că «face din Brexit un nonsens», împiedicând Londra să-și recapete suveranitatea care să-i permită negocierea de acorduri comerciale cu terțe țări. În tot cazul, în perioada tranziției, în care Regatul Unit rămâne membru al Uniunii vamale europene.
Theresa May răspunde
În condițiile în care 90 de deputați conservatori au anunțat că nu vor vota la 11 decembrie în favoarea acordului cu care dna May a venit de la Bruxelles, aceasta s-a văzut nevoită să răspundă la toate argumentele. Domnia sa a dat asigurări că Londra va putea să promoveze o «politică comercială independentă și va fi în măsură să încheie acorduri comerciale cu țările întregii lumi», punct stipulat în declarația politică anexată la acord, referitoare la relațiile viitoare dintre Londra și Bruxelles, adoptată duminică de către «cei 27» membri ai UE. «Acest lucru este valabil și pentru Statele Unite, a precizat dna May. Le putem prezenta de pe acum tipul de acord pe care l-am putea avea în viitor… Am creat un grup de lucru ce funcționează foarte bine și care s-a reunit de mai multe ori». Brațul drept al dnei premier, David Lidigton, confirmând cele spuse de dna May, a apreciat chiar că negociatorii americani sunt foarte duri.
Dar, ca și în luna iulie, răul a fost făcut. Donald Trump, scrie din Londra corespondentul ziarului de profil economic «Les Echos», a reușit să strecoare influențe ngative în dezbaterea actuală extrem de aprinsă vizând obținerea acordului Parlamentului britanic pentru textul acordului Brexit aprobat duminică la Bruxelles. Victima imediată a acestui amestec al lui Trump în disputa din Regatul Unit a fost lira sterlină, care marți seară și-a pierdut 0,75% din valoare, ajungând la 1,2732 per dolar.