5.2 C
București

Doparea consumului pune probleme leului

Institutul Național de Statistică a prezentat datele privind comerțul exterior al României. Datele nu sunt încurajatoare. Comparativ cu primele șapte luni din 2018, exporturile au crescut la 40,73 miliarde euro, iar importurile la 50,2 miliarde euro.

Aceasta înseamnă că trebuie să scoatem mai multă valută din visterie. Situație normală, când deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a fost, în aceeași perioadă de 9,5 miliarde euro, mai mare cu 1,9 miliarde euro față de 2018, conform INS.

Majorarea deficitelor, inclusiv cel bugetar, va pune presiune pe cursul de schimb.

După un început de an fierbinte provocat, în special, de Ordonanța 114, când euro a atins maximul istoric de 4,7648 lei, BNR trebuind să cheltuie o parte din rezerva sa pentru a evita creșterea la 4,8 lei, condamnarea definitivă a lui Liviu Dragnea a adus liniște în piața valutară.

De la începutul lui iunie perechea euro/leu a avut o evoluție calmă, care s-a limitat la culoarul 4,72 – 4,74 lei, valori cu care s-a intrat și în prima lună din septembrie.

Leul ar putea avea în următoarele două luni o evoluție calmă, chiar dacă în 10 noiembrie vom avea alegeri prezidențiale. În lipsa unui contracandidat puternic, actualul președinte are culoar liber pentru un nou mandat, ceea ce conferă liniștea necesară mediului economic și financiar.

Însă finalul lui 2019 și începutul lui 2020 vor fi unele periculoase, în condițiile în care ținta de creștere a economiei de 5,5% pare tot mai greu de atins, atâta vreme cât economia zonei euro decelerează, în special cea a Germaniei. De aceea, investitorii se așteaptă ca Mario Draghi, președintele BCE, să anunțe reluarea programului de relaxare cantitativă, după o pauză de un an. Politică pe care Christine Lagarde, viitorul președinte al instituției, a anunțat că o va continua.

Inrarea în recesiune a zonei euro va reduce exporturile românești și va diminua intrările de valută. Cursul monedei unice ar putea atinge noi maxime istorice, așa cum anticipează și membrii CFA România. La sondajul publicat luna trecută, valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de șase luni era de 4,7857 lei/euro, iar pentru cel de 12 luni de 4,8358 lei/euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Coronavirus: Primul ministru chinez a sosit la Wuhan, epicentrul epidemiei

Premierul Li Keqiang s-a aflat luni la Wuhan, epicentrul epidemiei cu virusul ucigaș, care a ucis deja 80 de...

Poliţiştii au căpătat mai multe drepturi

Duminică a intrat în vigoare Legea nr. 192 din 2019, care modifică o serie de acte normative...

Lectura şi piaţa cărţii

Ministerul Educației și Cercetării a lansat „un proiect dedicat încurajării lecturii în școală și în familie”. Aşa...

Brexit: UE își numește un ambasador la Londra

La 1 februarie, o zi după Brexit, portughezul Joao de Almeida, fost ambasador al UE la ONU și în...

TRENDING