Parlamentul European a adoptat miercuri poziția sa privind directiva referitoare la dreptul de autor în internet. În ciuda unui lobby fără precedent desfășurat de giganții GAFA, o majoritate a eurodeputaților au ales să apere artiștii, creatorii și jurnaliștii. Consiliul (miniștrilor) UE va trebui ca de acum încolo să înceteze tergiversarea dosarului GAFA, care prea deseori a încălcat regulile europene – fiscale, sociale sau privind remunerarea autorilor. Miza este importantă: «este vorba nici mai mult nici mai puțin decât de a reda Europei suveranitatea față de GAFA», subliniază într-un comunicat eurodeputații francezi.
Textul supus la vot, respins într-o primă versiune la 5 iulie, a fost adoptat la actuala sesiune plenară a PE cu 438 voturi, 226 contra și 39 de abțineri. Propunerea de directivă va impune platformelor numerice să remunereze autorii operelor pe care le publică, fie și sub formă de extrase. Nu însă informații ce doar semnalizează opera și trimit către alt site. PE va trebui să angajeze negocieri cu statele membre până la alegerile europene pentru a se ajunge la un text al acordului. Vârful de lance al luptei pentru încadrarea GAFA a fost Franța, prin deputații săi în PE. «Un mare progres pentru Europa: dreptul de autor e protejat, suntem liberi, informația noastră este liberă, creația noastră este recunoscută» – scria miercuri pe Twitter președintele Emmanuel Macron. Miza este mare, declara și ministrul francez al Culturii, Françoise Nyssen, aflată miercuri la Strasbourg, evocând faptul că sectorul în discuție reprezintă 4,2% din PIB-ul Uniunii Europene, plus 7 milioane de salariați pe frontul culturii și al jurnalismului.
Lobby de 30 milioane euro
Bătălia pentru dreptul de autor a fost feroce. Google, s-a aflat din surse informate, ar fi cheltuit 30 milioane de euro pentru activități de lobby. Eurodeputații, a declarat Berrand Xavier, unul dintre liderii Republicanilor francezi, au fost supuși unei campanii de intimidare fără precedent. În lupta cu giganții IT sunt de mai multă vreme angajați președintele Macron și ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire. Mulți dintre colegii noștri au fost intimidați de campania de lobby, a declarat și eurodeputata (membră a grupului Stânga radicală) Virginie Rozière, la o conferință de presă în marja dezbaterilor. Domnia sa, personal, a primit 40.000 de e-mailuri de-a lungul celor două săptămâni care au precedat votul în PE. Analizând adresele, ea a constatat că marea majoritate a mesajelor au venit din Statele Unite.
Impozit de doar de 9,5% față de 23, 5%
Obiectivul acțiunii din Parlamentul European: taxarea «mai justă» a întreprinderilor IT care în prezent plătesc un impozit mediu de doar 9,5% față de 23,5% cât plătesc celelalte întreprinderi tradiționale. «Atenție la riscul stigmatizării digitalizării», atrage în același timp atenția Olaf Scholz, ministrul german al Economiei.