Scandalul creat în jurul legii Ținutului Secuiesc a început deja să se stingă.
Reacția guvernului de la Budapesta a fost una banală. Ministrul său de externe a scris pe Facebook că existenţa unei relaţii normale între cele două state reprezintă şi interesul maghiarilor care trăiesc în Transilvania şi în Ţinutul Secuiesc.
Pe plan local, ONG-ul numit UDMR a obținut ceea ce își dorea. Zgomotul care să îi permită recuperarea pierderilor din sondajele preelectorale. Iar pierzătorii au timp să își rezolve problemele.
Populația României, indiferent de etnie, este mult mai interesată de programele guvernamentale care vor fi decise pentru repornirea economiei.
Conform Institutului Naţional de Statistică, șomajul a crescut în martie la 4,6% faţă de 3,9%, în februarie. Aceste date nu luau în calcul cei aproape 500.000 de români care se aflau în șomaj tehnic, aceștia fiind considerați a avea un loc de muncă.
Însă informații negative nu vin doar de la noi.
Economia SUA s-a contractat în primul trimestru cu 4,8%, iar peste 26 de milioane de americani s-au înregistrat drept șomeri în ultimele cinci săptămâni.
După ședința de politică monetară a Rezervei Federale, Jerome Powell, președintele instituției, a declarat într-o videoconferință că „Facem tot ce putem”, susținând că amenințarea economică legată de coronavirus ar putea dura încă un an.
De la începutul lunii martie, Fed desfășoară un program în valoare de 2.300 miliarde dolari, prin care achiziționează obligațiuni ale administrațiilor locale sau corporative. La această sumă au fost adăugate, la începutul săptămânii, alte 500 de miliarde de dolari.
În Europa, conform Ministerului Muncii de la Berlin, 10,1 milioane de germani se găsesc în șomaj tehnic, de trei ori mai mulți decât în 2009, la începutul crizei financiare.
Iar Franța cunoaște cea mai gravă cădere începând cu 1949, PIB-ul din Hexagon intrând în teritoriu negativ cu o scădere de 5,8%.