-2.9 C
București
luni, 18 ianuarie

Elevii acuză Guvernul Orban de minciună în privința decontării transportului

Consiliul Național al Elevilor consideră că elevii sunt privați nu doar de dreptul general de 50% reducere pe mijloacele de transport rutier județean și interjudețean, ci și de dreptul general de 50% reducere pe mijloacele de transport feroviar.

Hotărârea de Guvern discriminează elevii care sunt școlarizați în altă localitate de domiciliu, dacă aceștia au în localitatea de domiciliu o unitate de învățământ preuniversitar.

Nu este prevăzută niciun fel de sancțiune pentru operatorii de transport care vor refuza să transporte elevii. Elevii atrag atenția Guvernului României asupra faptului că, atâta timp cât operatorii de transport funcționează în regim comercial, ei nu vor putea fi obligați să acorde facilități de transport pentru elevi, fiind vorba de o obligație de serviciu public specifică unui contract de serviciu public care în continuare nu există.

Elevii nu vor beneficia de niciun fel de reducere pe perioada vacanțelor, deși Guvernul României promitea faptul că elevii vor beneficia de aceste facilități pe tot parcursul anului calendaristic.

Elevii au fost ingonați de Orban

Pe data de 28 mai 2020, Consiliul Național al Elevilor a transmis către Ludovic Orban neregulile privind proiectul de Hotărâre de Guvern, solicitând, de asemenea, o întrevedere cu reprezentanții elevilor în cadrul căreia urmau a fi discutate mecanismele prin care elevii vor putea beneficia de gratuitate pentru tipurile de transport prezentate în cadrul Legii educației naționale.

Deși proiectul de Hotărâre de Guvern a fost lansat în consultare publică pentru 10 zile, în fapt, acesta a fost aprobat în ședința Executivului din 28 mai, după o consultare publică de nici 24 de ore, fiind ignorată dorința elevilor reprezentanți de a se angrena într-un dialog cu decidenții.

Este de remarcat faptul că Executivul se întâlnise, în urmă cu doar o săptămână, cu reprezentanții operatorilor de transport care militează pentru funcționarea transportului în regim comercial – Federația Operatorilor Români de Transport, care s-a opus gratuității transportului elevilor sub sancțiunea încheierii contractelor de gestiune sau a suspendării licențelor.

Guvernul României a cedat presiunilor operatorilor de transport și a legiferat exclusiv pentru aceștia, fiind negate eforturile elevilor reprezentanți pentru reintroducerea transportului în sfera serviciilor publice.

La ora actuală, transportul județean și interjudețean funcționează în regim comercial, exact ca transportul de mărfuri, întrucât Executivul a încălcat voința Parlamentului și avizul Consiliului Legislativ, prelungind licențele operatorilor de transport.

Ce înseamnă că transportul județean și interjudețean continuă să funcționeze în regim comercial?

Statul nu poate impune niciun fel de obligație pentru operatorii de transport, nici măcar transportarea elevilor gratuit sub sancțiune încetării licențelor. Proiectul de Hotărâre de Guvern publicat pe site-ul Ministerului Educației și Cercetării nu prevede niciun fel de sancțiune pentru operatorii de transport care vor refuza să transporte elevii în regim gratuit, așa cum promite Guvernul României.

De când licențele operatorilor de transport au fost prelungite, o dată cu ieșirea din starea de urgență, unele firme care fac transport intrajudețean de persoane au dublat tarifele pentru călători imediat ce li s-a permis din nou să circule după ridicarea restricțiilor. Acest aspect a fost afirmat a spus prefectul județului Bistrița Năsăud Stelian Dolha la care au ajuns mai multe sesizări din partea celor care fac naveta.

Elevii nu vor putea beneficia de niciun fel de facilitate în cadrul transportului județean și interjudețean, întrucât orice fel de facilitate destinată elevilor (grup social de dimensiuni considerabile protejat de statul român) trebuie prevăzută într-un contract de serviciu public (CSP), fiind obligație de serviciu public (OSP). Așadar, Guvernul României se folosește de elevii navetiști din România, a căror situație impune existența unor măsuri clare și coerente, pentru a proteja transportatorii a căror unic interes este de a face profit;

OUG 70/2020 = OUG 51/2019, care a fost respinsă pe cale parlamentară ca urmare a demersurilor elevilor reprezentanți. Totuși, Guvernul României a ales să ignore strădania elevilor spre a obține contractele de serviciu public prevăzute în Regulamentul (CE) nr. 1370/2007. La fel ca OUG 51/2019, OUG 70/2020 încalcă prevederile regulamentului european, regulament care, doar dacă ar fi aplicat, ar duce la aplicarea facilităților de transport pentru elevi.

Elevii din România nu vor mai beneficia de niciun fel de facilitate pentru transportul județean și interjudețean, fiind privați de un drept general care era prevăzut în Legea educației naționale nr. 1/2011 înaintea aprobării OUG 70/2020.

Elevii adaugă că „Guvernul României se folosește de problema transportului elevilor într-un sens pur electoral, motiv pentru care condamnăm, cu fermitate, aceste acțiuni inițiate în dezavantajul elevilor pe care îi reprezentăm.”

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW