13.5 C
București
luni, 19 octombrie

Elevii: Educaţia nu reprezintă o prioritate pentru Primăria Bucureşti

Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov (AEBI), organizaţie a elevilor din capitală şi judeţul Ilfov, solicită urgent primarului general Gabriela Firea retragerea de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului General al Primăriei Municipiului Bucureşti de pe 26 iunie.

AEBI condamnă ferm tăierea fondurilor de la educaţie şi anume un procent de 21,9% (35.681.000 lei). Spre exemplu, de la învăţământul preşcolar sunt tăiate fondurile alocate pentru modernizarea şi extinderea unor grădiniţe, preşcolarii fiind nevoiţi să rămână în construcţiile vechi, majoritatea cu un risc seismic ridicat, ceea ce ne dovedeşte lipsa de interes a Primăriei Generale pentru aceştia.

Elevii din ciclul gimnazial sunt de altfel vizaţi de aceste tăieri de buget, acestora fiindu-le tăiate fondurile de la infrastructură, doamna Primar Gabriela Firea doreşte să înjumătăţească bugetul acordat acestora. De asemenea, fondurile pentru construirea unor after-school-uri în Sectorul 5 vor fi aduse la 1000 de lei pentru fiecare construcţie în parte, un buget cu un cuantum sfidător şi imposibil de folosit pentru construcţia acestora.

Modernizarea liceelor nu prezintă nici ea o prioritate pentru Primăria Municipiului Bucureşti, fiind de asemenea tăiate fonduri pentru Grupul Şcolar Nichita Stănescu, Liceul Benjamin Franklin şi Liceul Teoretic Ştefan Odobleja.

Reamintim faptul că primarul general Gabriela Firea afirma în data de 9 decembrie 2018 faptul că doreşte să finanţeze infrastructura sistemului educaţional a Capitalei, prin programul ,,Nicio unitate de învăţământ cu program în trei schimburi”. La 7 luni distanţă, primarul general al Capitalei îşi calcă peste promisiuni, făcând exact contrariul.

Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov solicită retragerea urgentă a acestui punct de pe ordinea de zi pentru şedinţa Consiliului General al Primăriei Bucureşti din data de 26 iunie, deoarece educaţia este subfinanţată oricum. O tăiere a bugetului şi anularea lucrărilor de construcţie / modernizare / extindere poate doar să aducă un minus învăţământului din Bucureşti care se află într-o situaţie jenantă datorită bazei materiale învechite din Bucureşti, multe licee nefiind dotate corespunzător, astfel, parcursul elevilor în procesul de educaţie nu îşi poate atinge potenţialul maxim, dacă finanţarea educaţiei nu reprezintă o prioritate pentru Autoritatea Locală, iar elevii nu pot învăţa într-un mediu propice desfăşurării actului educativ.

„Suntem de părere că subfinanţarea educaţiei prezintă deja o problemă pentru sistemul de învăţământ românesc. Incapabilitatea Primăriei Municipiului Bucureşti de a manageria bugetul nu trebuie să afecteze educaţia şi îmbunătăţirea acesteia. Suntem dezamăgiţi de iniţiativa doamnei primar Gabriela Firea şi solicităm retragerea acestui punct de pe Ordinea de zi, deoarece ar reprezenta o bătaie de joc la adresa tuturor elevilor din Municipiul Bucureşti. Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov va lupta ca fondurile acordate educaţiei să nu fie tăiate în Bucureşti” spune Alex Rădulescu, vicepreşedinte AEBI.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW