23.5 C
București
joi, 6 mai

Europa are nevoie de încă 8.6 mil. de mp de spații de depozitare

Potrivit unui raport recent realizat de Savills, încă 8.6 mil. de spații industriale și de logistică sunt necesare pentru companiile de curierat din Europa între 2021 și 2025, pentru a acoperi cererea tot mai mare din zona de e-commerce.

Informațiile analizate de compania internațională de consultanță imobiliară arată că, pe baza unui raport al Effigy Consulting, în cursul anului 2019, în Europa au fost livrate un total de 12.3 miliarde de colete. Datele OFCOM (autoritatea de concurență și reglementare pentru industria de radiodifuziune, telecomunicații și poștă din Marea Britanie) arată numai aici o creștere cu 9.1%, în 2019, a livrărilor de colete. Aceste creșteri determină o nevoie seminificativă de noi dezvoltări de spații de depozitare în următorii cinci ani, în întreaga Europă. România acoperă, în prezent, un total de 5 mil. de mp de spatii industriale si de logistică, iar în 2021 sunt așteptați aproximativ 400.000 de noi mp.

„Cu o creștere de 20% anul trecut, până la 1 miliard de euro, piața românească de livrare a coletelor se apropie ușor de piețele occidentale. În plus, veniturile și cheltuielile consumatorilor vor genera o creștere constantă în următorii câțiva ani. Deocamdată, această nișă este dominată de jucători locali, deși există pe piața noastră și branduri internaționale, însă cu totii își dezvoltă rețelele continuu – ceea ce generează creșteri în cererea pentru spațiile de depozitare, mai ales în oasele secundare.”, spune despre piața din România, Emilian Podaru Head of Industrial & Logistics, Crosspoint Real Estate.

În ceea ce privește necesarul pentru întreaga Europă, dacă ne raportăm la o rată de returnare de 20% a bunurilor achiziționate online, în perioada următoare vor fi necesari 1.7 mil. mp numai pentru a găzdui și a procesa returnările companiilor de curierat.

Mike Barnes, Associate, European Research, Savills, completează: „Am văzut o creștere uriașă a cumpărăturilor online în cursul anului 2020, alimentată în mare parte de impactul pandemiei Covid-19. Deși anticipăm că strategiile omnichannel ale comercianților vor deveni mai raționale, pentru a reduce numărul de returnări, este clar că nivelul cererii de spațiu de depozitare utilizat atât pentru stocul nou, cât și pentru returnări va fi semnificativ.”

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW