Executivul a aprobat actul normativ care reglementează punerea în aplicare a Acordului de împrumut dintre România și Comisia Europeană

Este oficial! România este beneficiara unui împrumut avantajos – componentă a PNRR – de 14,49 de miliarde de euro, urmare a Mecanismului de Redresare și Reziliență.

Guvernul României a aprobat în acest sens Ordonanța de Urgență elaborată de Ministerul Finanțelor.

Acordul de împrumut a celor 14,49 miliarde de euro a fost semnat din partea României de Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor, de Johannes Hahn, Comisar pentru Buget și Administrație și dl Paolo Gentiloni, Comisar pentru Economie, din partea Comisiei Europene.

Spre deosebire de predecesorii mei, vreau ca românii să știe ce se întâmplă cu împrumuturile pe care le luăm; găsesc că au acest drept măcar și pentru faptul ei vor susține rambursarea lor. Eu voi face tot ce depinde de mine ca fiecare euro luat împrumut să fie pus la treabă și să contribuie la dezvoltarea țării noastre și îmbunătățirea vieții oamenilor”, a subliniat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Sunt trei destinații majore ale banilor din acest împrumut.

1. Finanțarea reformelor prevăzute în Planul Național de Redresare (PNRR);
2. Acoperirea deficitului bugetului de stat;
3. Refinanțarea datoriei publice guvernamentale.

Sumele se virează în 10 rate, până la 31 decembrie 2026, pe măsura îndeplinirii obiectivelor asumate de România în PNRR și a derulării investițiilor asociate împrumutului.

O primă tranșă – prefinanțarea de 1,94 de miliarde de EURO – va fi disponibilizată de Comisia Europeană imediat după intrarea în vigoare a Acordului.

Fiecare virament, inclusiv prefinanțarea, se acordă în condiții avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene. Rambursarea împrumutului se va face în următorii 30 de ani, în rate egale, cu o perioadă de grație de 10 de ani.

Ministerul Finanțelor va încheia un Acord subsidiar cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile şi obligaţiile părţilor în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW