Stimată doamnă viceprim-ministru Raluca Turcan, vă rog să primiți felicitările mele pentru promptitudinea cu care ați acționat pentru salvarea proiectului irealist al Ministerului Educației și Cercetării privind Teleșcoala.
În același timp, vă rog să primiți mulțumirile mele pentru faptul că acordați atenție opiniilor și propunerilor exprimate și de cei care nu sunt membri PNL sau ai guvernului. Este o atitudine extrem de rară în zilele noastre, care vă face cinste.
Mă refer la decizia dumneavoastră de a cumpăra din fondurile guvernului 250.000 de tablete pe care să le dați copiilor fără posibilități materiale în vederea includerii lor în programul teleșcoală.
Pe data de 1 mai 2020 am avansat această propunere în cadrul unei emisiuni de televiziune și am criticat ministerul pe tema greșelilor făcute în conceperea programului teleșcoală într-un articol publicat acum câteva zile în Curierul Național.
Mă bucură reacția dumneavoastră rapidă și sunt convins că va da programului Teleșcoală o mai mare șansă de reușită.
Profit de această experiență pentru a vă mai semnala o situație gravă, cu speranța că veți interveni și în acest caz.
Sărăcia nu este o poveste în România. Este o realitate și este cu atât mai gravă cu cât ea afectează un număr mare de copii. România este singura țară europeană în care unul din zece copii se culcă seara flămând, adică, mai direct, nu are ce mânca într-o țară membră UE în secolul XXI.
O oarecare ameliorare a acestei situații a adus-o programul cornul și laptele, care, departe de a fi perfect, ținea în subzistență copiii familiilor defavorizate. Social media ne arată prin postările unor învățători din mediul rural marginalizat că acest corn cu lapte reprezenta în multe cazuri singura hrană sigură pe parcursul unei zile a multor copii nevoiași.
După cum știți, închiderea școlilor ca o consecință a pandemiei a dus la încetarea programului cornul și laptele. Avem din nou copii condamnați la foame cruntă.
Ce se poate face ?
Vă semnalez următoarea situație susținută public de către reprezentanții crescătorilor de animale.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, fermierul Ștefan Muscă din județul Giurgiu reclamă nepăsarea autorităților de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care nu reglementează piața laptelui .”Sistemul de colectare al laptelui de la fermieri este o mare problemă. Crescătorii de animale nu-şi pot permite să stea fără a avea un contract pentru livrarea laptelui. În primul rând, fără acest contract, ei nu-şi pot încasa subvenţia acordată pentru animale, iar în al doilea rând, trebuie să fie siguri că cineva le va lua laptele zilnic.
Sunt fermieri care nu au primit banii pe lapte din luna ianuarie. Nu mai au bani de pâine. Ce face Ministerul Agriculturii pentru aceștia? Nici banii pentru motorină nu au venit. Nu putem să mai facem lucrările agricole. Nu înțeleg de ce au amânat toți cei care au trecut pe la Minister legea laptelui. Să putem să fim și noi plătiți la 10 zile sau 15 zile. Toată această lege a fost promisă de toți, dar a rămas la nivel de discuție. Nu trebuie omis nici prețul laptelui. De la 1,35 a ajuns la 1,10. Motivul invocat pentru această scădere este pandemia care a lovit societatea. Procesatorii spun că odată cu închiderea școlilor, programul ”cornul și laptele” în școli este oprit. Asta înseamnă că nu mai este cerere pentru lapte. Acum era nevoie să intervină Guvernul. Banii erau oricum alocați, iar laptele ar fi trebuit să ajungă la căminele de bătrâni sau la pensionari. Atunci procesatorul avea piața de desfacere și putea să ne ofere și nouă prețul corect”, a spus Ștefan Muscă.
Domnul ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, a promis în fața telespectatorilor AGRO TV că ”încearcă să găsească soluții pentru a rezolva problema producătorilor de lapte, însă aceste măsuri trebuie gândite bine și aplicate temeinic, pentru a nu înrăutăți și mai mult situația.”
După cum se vede, ministerul nu este prea grăbit să rezolve problema. Încă se caută soluții nu pentru a rezolva problema, ci pentru a nu o înrăutăți și mai mult.
Dacă ministerul ar fi ” încurajat” de către dumneavoastră ca să rezolve efectiv situația, s-ar putea continua programul cornul și laptele, acestea fiind distribuite în continuare de primării sau direcțiile de resort.