Forul decizional de cel mai înalt nivel al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT), pentru prima dată în Uniunea Europeană

Uniunea Internaționala a Telecomunicațiilor (UIT) a semnat un acord cu Guvernul României pentru găzduirea Conferinței Plenipotențiare a UIT din 2022 (PP-22) la București. Aceasta conferința, cel mai înalt for decizional al UIT, va avea loc în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022 la Palatul Parlamentului, în capitala României, marcând revenirea evenimentului în Europa după mai bine de 3 decenii, potrivit www.ancom.ro.

Conferința Plenipotențiară a UIT din 2022 va avea loc în România, fapt care ma bucura foarte mult, marcând revenirea în Europa a reuniunii la cel mai înalt nivel a UIT, după mai mult de 30 de ani”, a declarat Secretarul General al UIT, Houlin Zhao. „În timpul pandemiei COVID-19 s-a dovedit cât de importante sunt tehnologiile și serviciile digitale, mai mult ca niciodată. Totuși, rămân provocări ce trebuie depășite. Cu ocazia PP-22, statele membre ale UIT vor trasa liniile de dezvoltare pentru perioada 2024-2027, într-un moment în care transformarea digitala se accelerează în întreaga lume”.

Vlad Ștefan Stoica, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), la semnarea acordului de găzduire în numele Guvernului României, a adăugat: „Prin organizarea Conferinței Plenipotențiare, ne luam angajamentul de a aduce împreuna toate țările, pentru a conlucra îndeaproape la dezvoltarea comunicațiilor globale și la consolidarea sectorului telecomunicațiilor. Va asigur ca depunem toate eforturile pentru a organiza cu succes acest eveniment de referința, la cele mai înalte standarde din punct de vedere al resurselor alocate, locului de desfășurare și siguranței tuturor participanților, având permanent în vedere desfășurarea evenimentului într-un mod responsabil atât din perspectiva protejării mediului și dezvoltării durabile, cât și a incluziunii sociale și egalității de gen”.

Conferința Plenipotențiara a UIT se desfășoară la fiecare patru ani, reunind reprezentanții celor 193 de state membre ale organizației pentru a veghea la atribuirea spectrului radio la nivel global, crearea standardelor tehnice pentru rețelele și serviciile din domeniul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) din întreaga lume și eforturile de promovare a incluziunii digitale în comunități slab deservite. Cu ocazia PP-22 se vor stabili, de asemenea, politicile generale ale UIT, se va adopta planul strategic și financiar pe patru ani și se vor aborda cele mai actuale teme din domeniul TIC.

Nu în ultimul rând, conferința va alege următorul Secretar General al UIT, Secretarul General Adjunct și Directorii Birourilor de Sector pentru Radiocomunicații, Standardizare a telecomunicațiilor și Dezvoltarea telecomunicațiilor, împreuna cu membrii Comitetului pentru Reglementari Radio. Conferința Plenipotențiara alege, de asemenea, statele membre din componența următorului Consiliu al UIT, care acționează ca organ de conducere al organizației în perioada dintre doua conferințe plenipotențiare. Statele membre ale UIT vor fi invitate sa depună oficial candidaturi cu aproximativ un an înainte de conferința. Candidaturile se transmit către Secretarul General al UIT până cel târziu la ora 23:59 (ora Genevei) în a douăzeci și opta zi anterioara PP-22, adică luni, 29 august 2022.

În cadrul sesiunii din 2019 a Consiliului UIT, Consilierii au fost de acord cu propunerea de desfășurare a PP-22 la București, în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022 (Decizia 127 a Consiliului UIT din 2019). Ediția anterioara a Conferinței Plenipotențiare a UIT a fost găzduită la Dubai, în 2018, de Guvernul Emiratelor Arabe Unite.

Ultima Conferința a Plenipotențiarilor UIT în Europa a fost conferința extraordinara găzduită de Franța, în 1989.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW