joi, 9 iulie, 2020
18.1 C
București

Fostul președinte brazilian Lula a fost pus în libertate. Bătălia juridică va continua

Fostul șef de stat brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a fost pus în libertate în urma unei decizii a Curții Supreme care permite condamnaților să nu fie încarcerați câtă vreme ultimul recurs în justiție nu a fost judecat. Acuzat de corupție, el se află în închisoarea din Coritiba începând din aprilie 2018, unde își ispășea o pedeapsă cu lipsirea de libertate de opt ani și zece luni.

Corespondenți de presă aflați la eveniment relatează că, la ieșirea din închisoare, Lula a fost primit cu ovații de sute de susţinători ai săi, convinși că acuzația de corupție nu a fost decât o înscenare pentru a fi exclus de la ultimele alegeri prezidențiale la care avea șanse certe să-l învingă pe actualul președinte, Bolsonaro. Potrivit relatărilor presei locale, unii militanți susținători ai lui Lula își instalaseră un adevărat punct de veghe în fața sediului poliției federale din Coritiba, unde fostul președinte brazilian își ispășea pedeapsa.

Lupta în justiție continuă

Punerea în libertate a lui Lula este rezultatul unei îndelungate bătălii juridice în cadrul căreia Curtea Supremă și-a modificat în mai multe rânduri poziția față de jurisprudența într-o chestiune de principiu: dacă un condamnat trebuie să fie închis sau poate rămâne în libertate până când ultimul recurs în justiție este epuizat. Surse informate au dezvăluit că judecătorii au optat pentru această soluție cu un scor foarte strâns, de 6 la 5 voturi exprimate. Fostul președinte Lula dispune de dreptul la încă un recurs împotriva acuzației de corupție în fața aceleiași Curți Supreme. El nu a încetat nicio clipă să susțină că este de fapt victima «persecuției judiciare», a unui complot ce a vizat împiedicarea revenirii sale la putere. L-a atacat direct pe Sergio Moro, judecătorul care l-a condamnat chiar înainte să fie numit ministru de Justiție în actualul guvern al lui Bolsonaro. Încarcerarea sa imediată l-a împiedicat să fie candidat la alegerile din octombrie 2018, permiţând victoria candidatului extremei drepte, Jair Bolsonaro. Se spune că Bolsonaro ar fi jurat să-l lase pe Lula să «putrezească în închisoare».

Revenirea în arena politică

Lider istoric al Stângii braziliene și fondator al Partidului muncitorilor, Lula și-a anunțat revenirea în arena politică. Începând de sâmbătă, s-a implicat în mobilizarea sindicatului metalurgiştilor din Sao Paulo. Intenționează de asemenea să străbată întreaga Brazilie. Chiar dacă în acest moment este ineligibil, dosarul său din justiție nefiind încă finalizat, Lula este ferm hotărât să se angajeze în lupta împotriva lui Jair Bolsonaro. Îi va avea alături pe alți foști membri ai guvernului său (2003-2010), ce vor fi puși în libertate în virtutea aceleiaşi decizii a Curții Supreme aplicate în cazul Lula.

- Publicitate -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

Sesiunea plenară a Parlamentului European, la Bruxelles. În dezbatere, prioritățile președinției germane a UE în următoarele șase luni

Miercuri, 8 iulie, la Bruxelles au început lucrările unei sesiuni plenare cruciale a forului legislativ europen, în...

Another Round, un film pentru care cinefilii merită să aştepte sfârşitul de an

După cum se ştie, ”Another Round” (Druk în original, sau Drunk în lb. engleză), cel mai recent...

Anul premierelor la TIFF, în Zilele Filmului Românesc

Mai bogată ca niciodată în premiere, selecția de filme românești de la cea de-a 19-a ediție a...

Cea de-a VIII-a ediție SoNoRo Conac – “Pe aripile vântului”

Anul acesta, turneul SoNoRo Conac ajunge la cea de-a VIII-a ediție și invită publicul iubitor de muzică...