1 C
București
marți, 26 ianuarie

Franța în izolare națională începând de vineri, a anunțat președintele Emmanuel Macron

La mai puțin de șase luni de la încheierea perioadei de izolare la domiciliu din primul val al pandemiei de Covid-19, președintele Emmanuel Macron a anunțat miercuri seară, într-un discurs solemn transmis de la Elysée de posturile de radio și televiziune franceze, reinstituirea izolării populației la nivelul întregii țări. În fața amplorii luate cu o viteză surprinzătoare de al doilea val al pandemiei, președintele Macron a anunțat încetarea recentelor măsuri restrictive în cadrul situației de urgență cu caracter local ce afecta doar 40 milioane de locuitori ai țării. Începând din noaptea de joi spre vineri, până cel puțin la 1 decembrie, pe întreg teritoriul Franței este instituită izolare generală, cu “adaptări “, spre exemplu, pentru departamentele și teritoriile de peste mari.

Școlile, colegiile și liceele vor rămâne totuși închise- o deosebire față de prima carantinare din primăvară. Această strategie va fi supusă de către primul ministru dezbaterii și votului Adunării Naționale și Senatului Franței.

Pentru evitarea închiderii frontierelor în cadrul Uniunii Europene, Emmanuel Macron a anunțat organizarea efectuării de teste “rapide” și “masive” pentru toți cei sosiți în gări, porturi, aeroporturi. “Niciun călător nu trebuie să intre în spațiul european fără să existe siguranța că nu este purtător al coronavirusului”, a indicat Emmanuel Macron.

Din restricțiile ce urmează a intra în vigoare de vineri

. O izolare de patru săptămâni, până cel puțin la 1 decembrie, timp în care Emmanuel Macron a cerut respectarea regulilor sanitare de prevenție cunoscute.

. Sunt interzise deplasările interregionale

. Deplasările la locul de muncă în mijloacele de transport, motive de sănătate, activități sportive obligatorii din rațiuni de sănătate, ajutorarea unor persoane dependente, plimbarea animalelor de companie se vor face doar cu “atestare”(gen de declarație pe proprie răspundere).

Contravenienţii sunt pasibili de sancțiuni.

. Persoanele în vârstă și vulnerabile sunt invitate la cea mai mare prudență: să rămână în izolare strictă, inclusiv la domiciliu, cu ajutorul familiei. Fără reuniuni familiale, cu prieteni și purtarea măștilor de protecție în mod sistematic.

. Nu se închid școlile, colegiile și liceele, iar universitățile vor respecta învățământul prin internet. Această măsură are drept scop limitarea crizei economice, permițând părinților să lucreze, dar și păstrarea legăturii sociale a copiilor cu școala.

. Guvernul continuă să spere ca sărbătorile de la finele anului și Crăciunul să poată fi celebrate în familie. În funcție de evoluția pandemiei, “vom vedea dacă putem marca în familie aceste momente prețioase”, a declarat Emmanuel Macron. Pentru asta, indicatorii sanitari vor fi urmăriți îndeaproape. Numărul noilor contaminați va trebui, de exemplu, să scadă în următoarele săptămâni de la 40.000 zilnic (în acest moment) , la 5.000.

. Barurile, restaurantele vor fi închise în întreaga țară. După cum se vede, acesta este sectorul cel mai grav lovit.

. Serviciile publice și magazinele alimentare rămân deschise, celelalte magazine urmând a fi închise, în afara excepțiilor. Modificări în acest domeniu pot interveni cu prilejul evaluărilor ce vor fi făcute peste 15 zile.

. Cimitirele vor rămâne deschise, pentru “înmormântarea demnă a apropiaților”

. Președintele Macron nu crede în “opoziția dintre sănătate și economie”.

” În ciuda restricțiilor, activitatea nu poate fi oprită”, a pledat Emmanuel Macron.”Nu cred în opoziția dintre sănătate și economie”, a explicat domnia sa, subliniind totuși că “nu poți avea o economie prosperă dacă virusul circulă… după cum nu poți vorbi de un sistem bun de sănătate fără o economie capabilă să-l finanțeze”. “Economia nu trebuie nici să se oprească, a spus președintele Macron, dar nici să se prăbușească… Ne trebuie un echilibru just, bazat pe un principiu intangibil: nimic nu este mai important decât viața oamenilor”. Puterea publică va continuă să sprijine întreprinderile afectate, prelungind șomajul parțial și fondul de solidaritate. Și aceasta, “cu orice cost”, chiar mai important ca cel din luna martie, pentru structurile mici, a explicat președintele Macron. Detaliile acestor măsuri urmează a fi explicate de primul-ministru începând de joi. Vor fi anunțate noi ajutoare pentru întreprinderile închise administrativ. Un “plan special” urmează a fi pus în aplicare pentru susținerea “micilor structuri” fragilizate de criza sanitară.

Evoluția epidemiei va fi supravegheată continuu. Peste 15 zile, vor fi evaluate și eventual relaxate unele constrângeri, în special în sectorul comerțului, a precizat președintele Macron. Dacă după două săptămâni situația sanitară se îmbunătățește, magazinele comerciale ar putea fi redeschise.

Sunt incitați acum, mai insistent, angajații să recurgă la muncă la domiciliu, on line, acolo unde este posibil, într-o și mai mare măsură decât în prima perioadă de izolare din luna martie. În felul acesta, uzinele pot continua să funcționeze.

Emmanuel Macron justifică noile restricții atât de severe

Emmanuel Macron a justificat restricțiile – mult mai severe – anunțate miercuri seară, prezentând un peisaj foarte sumbru al situației sanitare din țară. “Suntem copleșiți de accelerarea din ultimele săptămâni a epidemiei”, a avertizat el, prognozând “un al doilea val mai dur și mai ucigător” decât primul val. Chiar dacă eforturile anterioare au fost utile, luciditatea ne determină să constatăm că nu au fost suficiente, a explicat președintele, referindu-se la cifre privind noii contaminați ajunse la 40.000 și 50.000 zilnic. Acum sunt în alertă toate regiunile țării.

În context, președintele Macron a anunțat creșterea capacității de reanimare până la 10.000 de paturi și formarea, deja, a încă 7.000 de medici și cadre medicale medii, plus investițiile de 8 miliarde de euro în spitale.

Dacă nu facem nimic, în câteva luni putem ajunge la cel puțin 400.000 morți suplimentari, a avertizat președintele Macron.

- PUBLICITATE -

2 COMENTARII

 1. Răzvan Dumitrescu a prezentat, în cadrul emisiunii Subiectiv, declarația lui Carl Heneghan, profesor la Oxford, cu privire la testele PCR.

  Carl James Heneghan este profesor la Universitatea din Oxford, medic generalist britanic, director al Centrului de Medicină Bazată pe Dovezi și membru al Colegiului Kellogg.

  Acesta invocă 25 de studii făcute pe testele RT-PCR și atrage atenția asupra unui fenomen incredibil: cum poți fi pozitiv, fără a transmite infecția mai departe.

  ”Trebuie să înțelegem ce înseamnă o internare în intervalul de 28 de zile de la o infectare activă”
  ”Interesant e în Spania. Am văzut ce se întâmplă în Spania. Dacă te duci să faci o operație la șold și îți faci un test PCR, o să te treacă la internați pentru COVID. De asta trebuie să înțelegem ce înseamnă o internare în intervalul de 28 de zile de la o infectare activă și dacă chiar ai COVID? Sau poate ești internat în spital pentru altă afecțiune.

  Pentru că acest COVID înseamnă un grup de simptome cauzate de o pneumonie, care ar putea să te trimită la Terapie Intensivă. Și vreau să spun aici ceva foarte important, despre care am scris în Spectator și a apărut ulterior și în New York Times. Și suntem pe punctul de a actualiza analiza.

  ”Cu cât mai mult trebuie să amplifici cantitatea de ARN, cu atât mai puțin virus înseamnă că ai avut la început”
  Când faci un test PCR, de fapt amplifici cantitatea de ARN, pe care o pui într-o copie ADN și apoi, exponențial, dublezi acea cantitate de ADN. Asta se numește seria de cicluri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW